Забраниха къмпингуването и паркирането на по-малко от 100 метра от плажа

Народното събрание забрани къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Това стана, след като депутатите приеха на извънредно заседание окончателно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предаде Дарик.

Първоначалният вариант предвиждаше да се забрани и нощуването, но в крайна сметка в залата отпадна. По предложение на ГЕРБ дебатите по спорната идея бяха прекратени, но все пак преди това се стигна до спор.

В него участие взеха Костадин Марков от Реформаторския блок, съпредседателят на патриотичния фронт Валери Симеонов, независимият депутат Велизар Енчев и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

"Да речем, че с господин Миков пием по една ракия на плажа, след това придремем на шезлонга. Идва обаче един човек с мустаци и казва: "Аз съм от Министерство на икономиката. За вас, господин Марков, глоба от една депутатска заплата, за вас, господин Миков, глоба от две депутатски заплати". В този момент аз се радвам, защото господин Миков е по-зле от мен, но той вади следния аргумент: "Аз бях със затворен очи, но аз мисля със затворени очи" и неговата глоба отпада, а моята остава. Затова считам, че думата не е прецезирана и предлагам да отпадне, като основната идея на вносителите е да се забрани безразборното къмпингуване по плажовете, поставяне на палатки, нерегламентираното нощуване и нерегламентираното ползване на общинска собственост и държавна собственост, каквато е плажа. Затова ви моля да подкрепите тази поправка", заяви Костадин Марков от Реформаторите.

"Самото пренощуване, когато не е регламентирано, може да означава просто лежане на плажа. Какво означава пренощуване. Първо, това дава възможност за злоупотреба на длъжностни лица, второ, все пак нека поне не посягаме на малкия шанс на крайбрежните общини да повишат своя демографски принос", коментира Валери Симеонов.

"Самият факт, че се предлага подобно нещо - забраняване на къмпингуване, нощуване и такива ужасяващи глоби до 10 000 лева, това означава ли, уважаеми колеги, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лева, което е абсурдно. По тази ненормална логика предлагам да напишем закон, според който ако легнеш да спиш под някое дърво в гората, също трябва да бъдеш глобен", допълни от своя страна Велизар Енчев.

"Ако искате да продавате мартеници навън, трябва да има схема, трябва да си платите за 1 кв. м и да продавате мартеници. Не може всеки да се разпорежда, както си иска", каза от своя страна Найден Зеленогорски.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар