За взрива в Горни Лом- четирима обвинени, за потопа в Аспарухово- нито един

Четирима души са обвинени за взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом, при който на 1 октомври 2014 г загинаха 15 души, а други трима бяха ранени. В същото време за потопа в Аспарухово, при който на 19 юни 2014 г живота си загубиха 13 души, обвинение не е повдигнато никому.

По делото за взрива в Горни Лом, освен собственикът на фирма „Видекс“ проф. Валери Митков, пред съда ще отговарят още Палма Иванова – експерт по безопасността на труда в завода, Ивелина Бахчеванова – служител на Министерство на икономиката, и Божидар Василев – бившият шеф на КОС в МВР.

Сред загиналите са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев и изпълнителният директор на „Видекс“ Емил Митков. Според директора на Националната следствена служба Евгени Диков те са сред виновните.

Използвани са самоделни дървени чукове за утилизация. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек. Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.

19-те следователи са разпитали 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи. Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването. До месец делото влиза в съда, посочи Цацаров.

Дъжд предизвика потоп във Варна и отнесе коли. Над 10 са загиналите хора в кв. "Аспарухово", пише dnes.dir.bg на 19 юни 2014 г. –вечерта, в която се случва инцидентът. Изданието допълва: Към 23.00 часа все още не беше известно откъде е дошла вълната, заляла голяма част от квартала. Главната улица там е покрита с дълбока кал, до мястото не може да се стигне дори и с тежка техника.

По всяка вероятност се е срутил баирът на Джанавара и е затрупал платното по пътя за "Аспарухово". От водата са залети най-ниските части на района, отнесени са коли и дървета. Водата е носила трупове на животни. Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка. Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна Студена“, където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа. Голяма част от постройките на улицата са ниски, едноетажни.

"Няколко къщи са събрани на едно, колите са събрани на 3-4 етажа. Пред мен има един микробус, който е на покрива на къща", разказва през нощта Иван Портних.

Работят всички сили на Гражданска защита, пожарната и полицията, както и допълнителни от Бургас, Добрич и от Шумен. Включиха се и военни.

СПЪТНИК припомня, че имаше и версия, че изоставено водохранилище е преляло и причинило потопа. Както знаем, дни наред след потопа от някъде продължаваше да тече вода в района на Джанавара.

Година след това гражданите все още очакваха обещаното укрепване на деретата. Делото е срещу виновно лице, назначени са експертизи с участието на 7 учени от БАН, каза и.д. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров пред 24 часа на 08.06.2015 г.

Какво е положението в Аспарухово сега, 2 години след потопа?

Само преди няколко дни Кмета.бг съобщи, че боклуци затрупват дерето убиец в „Аспарухово“, а из битовите отпадъци, примесени с използвани строителни материали, играят деца.

Незаконни сметища никнат по двата склона на западното дере във варненския квартал „Аспарухово“, където наводнението през юни 2014 г. причини смъртта на 13 души.

Боклуците се изхвърлят от ромските къщи в съседство с ул. „Горна Студена“ от най-високите части на охранителния канал чак до мостчето, където водната стихия преди близо две години помете няколко постройки. Из битовите отпадъци, примесени с използвани строителни материали, играят деца и ровят в търсене на „съкровища“, показа проверка на Kmeta.bg.

Самото дере е обрасло със зелена трева, в по-горните му части са започнали да избуяват и храсти. Единствената промяна от зловещия юни, когато местните хора оплакваха загиналите си съседи, са няколко канализационни шахти със стърчащи бетонни корпуси, пише още Кмета.бг.

Добре де, какво всъщност става със случая „Аспарухово 2014“?  Този и други въпроси зададе СПЪТНИК на прокурор Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура Варна. Ето какво точно попита редакцията ни:

1) Има ли образувано досъдебно производство и по какъв повод?

2) Ако е налице длъжностно престъпление, има ли заподозрени лица?

3) Счита ли Прокуратурата, че случаят е особено тежък и представлява все още широк обществен интерес? Ако това е така, не следва ли Прокуратурата да активизира дейността по разследването, а не да чака експертиза?

4) От колко месеца или години се чака резултата по тази експертиза?

5) Възможно ли е експертизата  да посочи виновните за смъртта на 13 човека от Аспарухово?

6) Какво прави Прокуратурата за срочното приключване на разследването?

Отговорът не съдържаше почти никаква информация по същество.

Наказателното производство по делото е започнато с първо процесуално действие в условията на неотложност и се води за престъпление по чл. 123 ал. 1 от НК - за предизвикана смърт на 13 лица по непредпазливост в резултат на наводнения на територията на гр. Варна.

Прецизната правна квалификация на разследването може да бъде променена, ако бъдат събрани доказателства за друг вид престъпление.

Безспорно случаят представлява значим обществен интерес, поради което Окръжна прокуратура Варна периодично огласява във възможен обем резултатите от разследването до момента. Това правим и с отговора на настоящото Ви писмо. Изчакването на резултата от назначените експертизи не е забавяне на разследването, а етап от разследването, без който е невъзможно установяването на обективната истина по делото. Няма законов срок за изготвяне на експертиза. Прокуратурата няма експерти свои щатни служители, тоест не е в обективна възможност да ускори получаването на резултати освен чрез способите на убеждението, които активно използваме в името на обществения интерес. Експертизите ще посочат, съобразно компетентността на съответните вещи лица, факти от значение за преценка евентуалната правна квалификация на възможно престъпно поведение. Тази преценка се прави от наблюдаващия прокурор, не от вещите лица.

Разследването е в рамките на процесуално разрешените срокове и наблюдаващият прокурор използва целият арсенал на способи и средства да контролира и ръководи хода му. Срочността в случая е функция и на действията на лица извън съдебната система, но абсолютно необходими за пълнотата и законосъобразността на разследването.

СПЪТНИК моли главния прокурор на България Сотир Цацаров да окаже помощ на варненската прокуратура- логистична,  да предостави на специалисти с нужния капацитет и нужната техника, за да може най-накрая, след 3 години, прокуратурата да успее да си свърши работата. На ниво експертиза делото може да остане и 10 години, което впрочем, идеално устройва потъналите в мистерия виновници.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар