Янев иска обществеността да разбере как са харчени парите за АМ "Хемус"

Предполагам, че ще има допълнително развитие по темата с АМ "Хемус" и се надявам обществеността да разбере как са харчени обществени средства. Това заяви в Благоевград премиерът Стефан Янев.

Той посочи, че отдавна има притеснения за разходването на средствата от "Автомагистрали".

Янев подчерта, че очаквам прокуратурата да действа съобразно закона, тъй като това е нейно задължение.

Запитан как ще коментира исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, служебният премиер заяви, че най-важното е какво иска обществото, а не отделни министри.

По негови думи има усещане за липса на справедливост, която трябва да се компенсира с определени действия, с реформа в съдебната власт. Каква ще е тя е въпрос на широк дебат и консенсус в Народното събрание, посочи той.

Според служебният премиер акциите на полицията срещу купуването на гласове са важни. Той изрази очакване действията на МВР да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове. "Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право - възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват", изтъкна министър-председателят.

Относно вчерашната работна среща между представители на синдикатите, на работодателите и на правителството Янев подчерта, че целта на подобни срещие да има диалог, който е от съществено значение при подготовката на дискусиите в тристранния съвет. По отношение на размера на минималната работна заплата той изтъкна, че темата предстои да бъде дискутирана и по нея да се развива дебат в Народното събрание. Министър-председателят беше категоричен, че при управлението на държавните финанси е нужен баланс, като се взима предвид както социалната политика, здравеопазването и образованието, така също и възможността на икономиката да се развива.

Пред братската могила-костница в Благоевград министър-председателят засвидетелства почит и преклонение пред загиналите в защита на града войници и офицери.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар