Вече прекалиха! След палатките на морето, искат да забранят и тези в планината

Промени в Закона за туризма забраняват палатката не само на плажа, а и в планината. Изобщо, къмпингуването извън местата, предназначени специално за тази дейност, се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България, извън регламентираните места, подлежи на глоба от 200 лв.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина Ангелкова на 29 февруари тази година. Промените са качени на сайта на Министерство на туризма. С тях се въвежда нов член 207а. Този член гласи, че който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лв, съобщава Дарик.

В закона има още две алинеи, които гласят, че когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар