В очакване на Бъдни вечер

Меню със 7 ястия 1. Содена пита - Боговица 2. Салата от бял фасул и праз 3. Печени сарми с ориз 4. Орехи 5. Печена тиква със сушени плодове 6. Чесън и лук 7. Червено вино На 24 декември светът притаява дъх в очакване на благата вест, че Бог се е родил. Бъдни вечер е един от най-прекрасните празници в християнския календар. Той не е просто поредният повод да се нагостим, а вълшебно време, което да споделим със семейството си и да се насладим на компанията на любимите си хора. В различните краища на страната денят преди Коледа носи различни имена – Наядка, Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа и Детешка Коледа. Без значение от наименованието му, едно е сигурно - Бъдни вечер е празник, който събира цялата рода около празничната трапеза. В навечерието на Коледа на масата се поставя единствено постна храна. Традициите, свързани с празника, са много. А една от тях е точно за броя на празничните гозби. Задължително блюдата са 7 или 9. В някои части на България се поставят и 12 на брой гозби заради месеците в годината. Вероятно много от вас вече са измислили с какви ястия да изненадат любимите си хора довечера. Но ако все още се колебаете, вижте идеите за меню за Бъдни вечер в зависимост от броя на специалитетите. На Бъдни вечер всички ястия се подреждат на масата и веднъж сложена, тя не се вдига до следващата сутрин, за да слезе Богородица по елхата и да се нахрани. След като се подредят блюдата, се прекадява цялата къща, а след това най възрастният мъж разчупва питата. Първото парче се оставя за Богородица пред иконата, а второто за къщата, всяко следващо се раздава на домочадието. Хората около масата трябва да хапнат от всяко ястие, за да им върви през годината. Не забравяйте обаче, че за Бъдни вечер не е важна сама трапезата, важно е и семейството да се събере. Весели празници и дано всеки дочака своето коледно чудо! gotvach.bg


Автор: Владимир Николов
Напиши коментар