УНИКАЛНА ИНИЦИАТИВА: По стъпките на Иван Вазов 120 години по-късно

В продължение на месец, 12 села от Искърското дефиле по забележителен начин ще празнуват създадените от Иван Вазов в района пътеписи. "По стъпките на Иван Вазов 120 години по-късно" ще даде началото и на Фестивал на брашното "Търкулнала се питката ... та чак до Своге". 

Този фестивал никак не е случаен, тъй като в продължение на години патриархът творил до Ветриловата воденица над Лесковдол, а е живял в Данговата къща. Когато за първи път се качил на върха до воденицата, възкликнал: "Е, тази красота с никакви думи не мога да я опиша". Във всяко едно от селата, през които е минавал, за да станат пътеписите му реалност, са го посрещали с погача, мед и шарена сол.

В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - "Своге", "Бов", "Из мала стара планина", "Седем престола", "Искърски пролом", "При шумът на Искъра", "По висините и в самотиите" и други.

Фестивалът стартира на 9-ти април със селата Томпсън и Реброво и ще проследи пътя на твореца през всички села, през които се е отбил - Луково, Дружево, Миланово, Владо Тричков, Церово, Лакатник, Бов, Искрец, Свидня, Лесковдол, и ще завърши на 7-ми май в Своге.

Ентусиазираните жители на селата ще приготвят най-различни на вкус и визия майсторски погачи, които ще представят пред журито по нестандартен начин - с извадки от пътеписите на Вазов, с народни песни и танци, облечени в народни носии. Към журито ще се присъедини и футболистът Христо Йовов, чиято прабаба като момиче е посрещнала с питка Вазов в района. Финалната цел на Фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесков дол до старата воденица.

ИЗТОЧНИК: BNEWS
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар