Страшно! Първа степен на тревога: Опасност от заливане при Дунав

Първа степен на опасност от заливане обяви Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Очакванията са през следващото денонощие нивото при Русе да надхвърли 6,85 м, съобщи за Дарик изпълнителният директор Павлин Цонев.

Изпратени са известия до всички областни управители по поречието на реката за задействане на плановете за критични ситуации.

Високи води се наблюдават в целия участък на река Дунав. В следващите няколко дни покачването на нивото в българския участък ще продължи, предупреди Павлин Цонев, като при Русе може да достигне и нива от около 7 метра.

Най-голямо влияние за покачването на реката оказват дъждовете в Сърбия, които повишиха нивата на притоците Сава, Драва и Велика Морава.

Прогнозите на АППД са, че в следващите 2-3 дни до критични нива няма да се стигне. Проблемът идва от това, че агенцията не може да прави дългосрочни прогнози.

Опасността, която виждат експертите от АППД, е, че сегашното покачване на нивото идва не от снеготопене, което заради топлата зима приключи много по-рано, а от дъждове, което предполага и по-трудно прогнозиране, предава Дарик.

Високата вода се отразява и на корабоплаването. Заради по-силното течение скоростта на превозваните товари се намалява. Не е желателно и преминаването през шлюзовете, където се образуват водовъртежи.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар