Сръбски депутат продължава да пита: Защо властта в Белград пази българския престъпник Цветан Василев?

„Защо властта в Сърбия пази българския престъпник Цветан Василев?“ Този въпрос е задал и в писмен вид до правителството на съседната ни държава лидерът на сръбската Нова партия, бивш премиер и настоящ депутат Зоран Живкович, съобщават „Телеграф“ и „Монитор“. Както „Труд“ писа, Живкович повдигна въпроса още преди 10 дни от трибуната на парламента. Този път въпросът му е зададен в писмо с изходящ номер от парламента. На официалната страница на Нова партия текстът е поместен със заглавието: „Защо властта в Сърбия пази българския престъпник Цветан Василев?“. Защо Сърбия не изпълнява международното си задължение и не екстрадира в България нейния гражданин Цветан Радоев Василев, когото Интерпол обяви за издирване на 28 юли 2014 г.? Василев се намира в Сърбия от 18 юли 2014 година, а съответните органи в България още не 19 септември 2014 г. пуснаха иск той да бъде арестуван. Правосъдните органи в България го обвиниха в многобройни криминални дела и измами на обща стойност около 2 милиарда евро, гласи част от въпроса. Експремиерът пита още: „Има ли дипломатични, икономически или други причини, свързани със сигурността, които не позволяват на Сърбия и съответните нейни органи да спазят вътрешните и международните отношения, които регулират подобни въпроси. Наясно ли е правителството на Сърбия до какви негативни последици може да доведе подобно безотговорно и незаконно поведение от страна на съответните органи и висши функционери?“ Сръбският политик поставя въпроса и за скандалната приватизация на стъкларския завод в Парачин, която банкерът беглец реализира в тяхната страна. „Какво направи правителството на Сърбия, за да предотврати огромните негативни последици от приватизацията на сръбската фабрика за стъкло в Парачин, дело на българския гражданин Василев чрез неговата компания? Към днешна дата дългът за газ към „Сърбиягаз“ е повече от 30 млн. евро, а налице са и дългове за ток, заплати и т.н. В тази незаконна дейност са замесени и много хора, близки до управляващите“, пише в официалното запитване. Обвиняемият за тартор на организирана престъпна група, източила КТБ, Цветан Василев вече трета година се укрива в Белград, отказвайки да се яви пред българския съд, и използва всякакви юридически и политически хватки, за да не смени луксозния белградски хотел, който обитава, с килия в българския арест. През септември стана ясно, че Апелативният съд в Белград е решил да даде нов старт на делото за екстрадицията на Цветан Василев и то е върнато на първа инстанция. Като мотив за връщането се посочва необходимостта от още доказателства, които да потвърдят тезата, че Василев принудително трябва да бъде върнат в България. източник: труд

Автор: Ивелина Илиева
Напиши коментар

Иван
Вече не почна да ми става достана цялта тази драма. Никоя друга страна не е позволявала на подобен престъпник да я разиграва с години. Да ни го предават час по-скоро и да се приключва.
Елена
Браво! Добре, че са сръбските депутати, че да задават сериозните въпроси. Къде са нашите депутати? Толкова са захласнати да си уредят личния комфорт, че е на никого вече не му пука, как Цветан Василев обра спестяванията на стотици българи и сега си ги харчи на свобода, а законите ни са беззъби и не могат нито да ни защитят нито да ни дадат някаква справедливост.
Васко
И ние това питаме! Зашо Василев е още на свобода в Сърбия?
Илия
Пазят го защото този човек, който източи милиарди от две банки, КТБ и Виктория, може да си го позволи с крадените пари.
Фико
повече хора трябва да си зададат този въпрос, само така ще има справедливост и наказание за делата му