Софиянци плащат над 30% по-скъпа автогаз от Варна

В столицата печалбата на бензиностанциите е около 50% при този вид гориво, показват статистиките.

Тридесет процента. Толкова е разликата между клиентските цени на газта за автомобили между Варна и София, в една и съща верига. Край морето синьото гориво се търгува на 0,68 лв, докато в столицата и околностите й цената е 0,88 лв. Или с почти 30% по-скъпо. Ако се отчете факторът „печалба“, тъй като веригите твърдят, че не работят на загуба край морето, разликата в цената вече става почти 50%, или 26-28 стотинки на литър. Според наши източници, доставната цена в момента в цялата страна варира в границите 0,59-0,61 лв. за литър.

Явно големите вериги разчитат на това, че в столицата хората могат да си позволят да карат със скъпо гориво, независимо че газта е най-икономичната алтернатива на шофьорите. На придвижване с газ разчитат най-вече таксиджии и други леки превозвачи, както и хората с най-малко възможности.

Аномалиите в цените у нас се очертават като изключително странни и определено не се подчиняват на логиката на нормалните търговските практики. Така например, ако приемем, че Русе, Варна и Бургас са приемни точки на горивото – по море или по суша – от Румъния, това оправдава ниската цена край морето. В Русе обаче цената е 0.83 лв или с 18% по-скъпо от Варна. Обратно – Велико Търново, който е на достатъчно отдалечена позиция от предполагаемите източници на гориво – рафинерия или граница, държат едни от най-ниските цени на газта – 0,73 лв. Това си е с 13 стотинки или около 16% по-евтино спрямо Русе, например.  В Пловдив пък хората плащат с 9 стотинки по-евтино от столицата, но с 11 по-скъпо от Варна – 0,79 лв. Сравненията на цените са правени само по една и съща верига, за да се избегне факторът на различните ценови политики.

И ако при дизела и бензина пазарът се доминира от една верига, при газта има доста повече играчи, но основен търговец е друга верига – с рафинерия в Румъния. Продължават и неясните начини на определяне на цената на тези горива. Във Варна цената на дизела по места е в границата 1,55 – 1,58 лв, но на други си държи 1,75-1,76 лв. В София цената твърдо е 1,80 лв., докато в страната цената варира от 1,73 до 1,79 лв. При тази статистика, морската столица си остава най-добрият град за зареждане с гориво, докато София е най-скъпият такъв.

Междувременно, социалните мрежи са превзети от снимки на софиянци, които са ходили до Варна или Бургас по работа и са заредили в бензиностанциите на Веселин Марешки на връщане. В момента бизнесменът от морската столица отново събира подписи за Референдум 2016, който инициира, с цел да се въведе регулация, и така да се понижат цените на горивата.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар