Шампион спи на гара в Мюнхен, за да се бие за България

От няколко седмици 19-годишно момче с гипсирана лява ръка продава мартеници из магазините в центъра на София, след като свършат часовете му в училище. Направила ги е майка му, която е безработна. Вече е измайсторила над 4000, а Йордан Колев ги предлага, за да подпомогне семейния бюджет. Позната история, нали?

Разликата между Данчо и връстниците му в подобна ситуация е, че нашият герой е 9-кратен републикански шампион по таекуондо, а преди няколко месеца стана сребърен медалист на европейското първенство в Букурещ в категория до 80 кг. В България от години никой не го е побеждавал, но за да печели битки и медали в чужбина, му трябват средства поне за да пътува. Досега е финансирал участията си само от семейния бюджет.

„Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания. Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен“, казва пред „Труд“ Данчо“, който е спал в гарата на Мюнхен на първото си европейско състезание, защото е нямал възможност за нещо повече.

Йордан Колев се опитва да събере средства, с които да отиде на едно от най-престижните световни състезания- „Купата на президента“- в началото на месец април в Бон. Данчо е убеден, че ще бъде първият класирал се български таекуондист на олимпиада.Единствената финансова помощ, която получава шампионът е от семейството му. Еднократно с 500лв  му е помогнала и строителна фирма. Тези пари обаче няма как да стигнат на спортист от такова ниво. На олимпиада с такъв бюджет не се ходи.

Логично е да задаем въпроса защо другите държави помагат на спортистите си с бази, пари, доктори, а нашата държава не прави нищо за тези, които  й носят достойнство и успехи. Единственото, което е получил от министъра на спорта Красен Кралев, е поздрави за медала в Букурещ.

Самият Данчо признава, че е писал до над 150 различни фирми с молба за спонсорство, но е получил едва 11 отговора, които са гласели, че фирмите нямат възможност.

За подготовката на Данчо са нужни 5000лв годишно.

Ние от СПЪТНИК смятаме, че е крайно време страната ни да започне да помага на хората, от които отчаяно се нуждае. Време е държавата ни да обърне внимание на онези хора, които карат останалия свят да произнася с уважение думите "българин" и "България".
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар

Бисер
Нямам думи и вие гордеете се честе българи..?
Богдана
До ревящите тука че нямало пари да се финансира пътуването и спането на момчето.Ми няма пари. Няма пари и за пенсионерите които ежедневно преравят кофите за боклук от глад защото със 115 лева не се живее.Страната ни е толкова бедна, че дори яденето и лекарствата са лукс, а вие искате с парите на бедния български данъкоплатец да се плащат състезанията на млади спортисти.Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против момчето дори се радвам на успехите му, но колко пенсионери трябва да гладуват за да се финансира масрафа на това момче.Защото крадливите ни политици за да отделят пари за него все от някъде ще трябва да ги вземат и за да не лишават себе си ще лишат крайно нуждаещите се като намалят бюджета за социални услуги.България е изключително бедна страна и пари трябва да се дават само за крайно необходими неща храна лекарства консумативи от първа необходимост, повече не можем да си позволим!Желая успех на момчето, дано си намери спонсори от частния сектор, защото държавата ни е твърде бедна.Най добре направо
Iv Mar
Roberto Metosiev, не се разбира какво искаш да кажеш???