Съюзът на съдиите: Неморално е съдията да бъде злепоставян

Според съдиите обществената дискусия по темата се води без да се познават доказателствата по делото

В своя позиция от Съюза на съдиите заявяват, че гражданският гняв за съдебното решение е напълно разбираем, но допълват, че в такъв момент обясненията на магистратите трудно могат да бъдат чути, защото те говорят на институционален език и не могат да подхождат емоционално, предава БНТ.

Според съдиите обществената дискусия по темата се води без да се познават доказателствата по делото. И допълват, че е недопустимо отношението към съдийката, чийто снимки - лични и на дома ѝ - били показани и тя била злепоставена пред обществото.

"С ясното разбиране, че на този етап на ескалация на отприщения граждански гняв и недоволство (напълно разбираеми) е трудно да бъде чут някой, който не може да си позволи да подхожда емоционално, който говори на институционален език (не само защото на това е способен, но защото и иначе не бива) и е посочен като част от генерализирания виновник за общественото безпокойство, предлагаме на вниманието на всички някои разяснения, които се надяваме, че могат да бъдат полезни.

Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията-докладчик също представлява наш общностен провал... защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място... Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела, поради което е неморално да бъде злепоставян...", пише в позицията.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар