Самотна майка от Пловдив продава дрехите на сина си, за да го лекува

Самотна майка разпродава в интернет омалели дрехи на сина си, за да изкара пари за лечението му, но по този начин не може да задели повече от 50 лева на месец.

Бабата на детето гледа старци в Гърция и помага оттам за скъпата рехабилитация. А цяло "Коматево" стяга благотворителен концерт с участието на хлапетата от местните училища и градини, трогнато от историята на малкия Никола, за да добави още някой лев към нужната сума от 5550 евро за лечение в чужбина. Момчето страда от детска церебрална парализа и е с ограничени движения на дясната ръка и левия крак. Отскоро сяда, но не може да пълзи и да ходи.
Първата си операция Ники претърпял, когато бил на година и един месец. Към днешна дата вече са минали 10 хирургични интервенции. От петмесечна възраст детето трябва да се подлага и на ежедневна рехабилитация. Тя струва 1200 лева месечно.
"Държавата плаща само за 10 дни, в които влизат събота и неделя, когато не се правят такива процедури. Това е напълно недостатъчно за трайно подобрение", разказва майката Саша Димитрова.Всяка заран, когато другите повеждат хлапетата си към кварталните градинки, за Саша започва поредният дълъг ден в грижи около болното момче. Първо е сутрешната гимнастика у дома, след което двамата отиват на рехабилитация в болница. Следва часът при логопед, после е сесията с психолог. Има и още един тур рехабилитация. Прибираме се вкъщи чак вечерта, разказва Саша. Целият месечен доход е 370 лева - сума, която се събира от инвалидната пенсия на момчето и детските надбавки. За да осигурява парите за рехабилитацията, бабата на детето работи в Гърция. И там обаче покрай кризата много паднаха заплатите - преди получаваше 600 евро, сега заплатата е 400 евро, разказва майката. Отделно жената има и 200 лева пенсия от България. Саша няма от кой друг да получи помощ. Когато разбрала, че е бременна с Ники, била още непълнолетна. Срещнала таткото на сина си в Гърция, докато била при майка си. Там младата жена завършила училище и двамата с партньора се върнали у нас. Лъчезар тръгнал за чужбина - уж да спечели пари, които ще трябват за отглеждането на детето. Когато Никола се родил, бащата все още бил зад граница. "Върна се, когато момчето беше на 5 месеца, и щом чу диагнозата, изчезна", разказва Саша. Оттогава не се е обаждал и не го е виждала. Двамата нямат и сключен граждански брак. Тъй като таткото не го е имало при раждането, бебето не било и припознато. Понеже у нас не се признава образованието, което взела в Гърция, Саша държи приравнителни изпити. До този момент не е работила, а грижите за Никола не позволяват и сега да си потърси работа, която да осигурява, макар и малък, сигурен доход. Съседи от Коматево, където живее, разказали на свои близки за затрудненото положение. Така няколко майки от квартала си сформирали комитет и започнали да организират благотворителен концерт за Никола. Подготовката му обаче ще отнеме време. А на 8 май момчето трябва да замине на рехабилитация в полска клиника. Първият курс на лечението струва 5550 евро, а 40% от сумата трябва да се внесе месец по-рано. Дотук сме събрали едва 2000 лева, споделя Саша. За да може да осигурява лечението на сина си, го лишава от много неща, за които семействата на неговите връстници дори не се замислят. Единствените приятели на Никола са котките от таблета му. Той е и едничката му играчка. Много рядко, когато вземе детските надбавки, Саша си позволява да отдели пари за нещо дребно - багер или количка. Хлапето вече казва първите си думи и много обича да рисува. Майка му мечтае да се раздвижат ръката и кракът, да се изправи и да проходи. Болестта обаче създава и друг проблем - с храненето, тъй като момчето трудно преглъща. Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

IBAN: BG22UNCR70001522564636 BIC : UNCRBGSF Титуляр: Никола Димитров PayPal: za_da_ima_detstvo@abv.bg Телефон за връзка: 089 2336123

ИЗТОЧНИК: 24 ЧАСААвтор: Атанас Георгиев
Напиши коментар