Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали

На всички гишета за административни услуги задължително да бъдат инсталирани ПОС терминали. Това предлагат от Реформаторския блок с промени в Закона за държавните такси.

Антони Тренчев от реформаторите обясни, че целта е да се реши проблемът с банковите такси при заплащане на административни услуги, който ощетява милиони български граждани през годините, пише Дарик.

Ако искате да си изкарате лична карта, което държавата таксува 36 лева, и платите на банковата каса, която е в съответното РПУ, ще ви вземат такса от 6 лева, даде пример Тренчев. Ако искате да си извадите свидетелство за съдимост, което струва 5 лева, банковата такса е 100 процента - отново 5 лева, посочи той.

Депутатът от РБ отбеляза, че такса има само при плащанията в брой. За съжаление не всички институции имат тези ПОС терминали, сега ги задължаваме да ги инсталират, добави той.

Но куриозите не свършват дотук - например в Пето РПУ, за да си платите 36 лева държавна такса, ще платите 3 лева банкова такса, а на бул. "Мария Луиза" в МВР за същата услуга ще платите 6 лева, посочи Антони Тренчев. По думите му това не е някакъв луксозен бутик и заради локацията услугата да е по-скъпа. Затова от РБ предлагат и забрана за дискриминационно третиране на преводите.

Тренчев посочи, че в момента банковата такса за превод към държавна институция е в пъти по-висока от таксата за същата сума към фирма. В законовите промени са предвидени и санкции за банковите институции. Предлага се контролът да се осъществява от Комисията за защита на потребителите.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар