Разрушават басейна на Топлата вода във Варна, незаконен е

Една от противоречивите емблеми на Варна по крайбрежната алея – басейнчето на Топлата вода, ще бъде разрушено. Тук в горещата вода се пличкат мъже и жени по всяко време на годината. То е на повече от половин век, дори старите варненци не могат да се сетят кога е изникнала на Офицерския плаж незаконната постройка. Голи мъже и жени или посетители от „третия пол“ не само се къпят и киснат в минералната вода, но си перат там дрехите със сапун, шампоан. Перат дори черги и килими, разказаха очевидци. Мургави ценители на басейна влизат в него направо с дрехите и обувките си. Пречки няма, защото реално ограда няма. Има и популярен анекдот, че кожен лекар, на минаване покрай тази атракция на крайбрежната алея, отбелязвал с радост, че това са бъдещите му пациенти. Съоръжението е незаконно и в това няма съмнение, потвърди директорът на РЗИ – Варна, д-р Дочка Михайлова. Нейни колеги допълниха, че още миналата година няколко институции са обменили мисли какво да се прави с басейна, който бълва зарази. Водата не се изчиства с хлор или стандартните за целта химикали, там няма спасители и никакъв контрол. Вече са няколко случите с удавени в къпалнята. По този повод институциите, които би трябвало да се погрижат за затварянето на басейна, са изпратили доклад до варненската прокуратура. Заинтересованите институции са Областната администрация, тъй като незаконният строеж на практика е на държавен терен, Община Варна и по-специално отдел „Незаконно строителство“, Басейнова дирекция, РЗИ и РИОСВ. Основните проблеми с басейна са, че освен че не се осъществява контрол над водата за бацили, тя се излива в морето и го замърсява. Специалистите от цитираните по-горе институции трябва в най-скоро време да се съберат и да решат съдбата на басейна, каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ - Варна. Но и не само това – напълно е вероятно гей общността в града да надигне глас, че се нарушават правата на членовете й. Част от тях си правят сбирките именно при Топлата вода на крайбрежната алея. Друго важно решение е свързано с оцеляването за лебедите, които пред студените зимни месеци намират убежище в морето, в близост до басейна. Ако каптажът с минерална вода бъде запечатан, красивите пернати ще загинат от студа. Работната група от различните институции ще трябва да се съобрази и с вероятността концесионерът на Офицерския плаж да изостави пясъчната ивица там поради липса на икономически стимул. Има вариант басейнът, след като бъде разрушен, да се построи отново и да работи по правилата, както всички останали. Но едва ли ще е безплатен. Ще са необходими и доста пари за нова къпалня. Дотук опитите на РЗИ да „заключи“ кранчето на Топлата вода срещат неофициален отпор от потребителите на басейна, които трошат катинара и си пускат благодатната минерална вода. Автор Юлия Кунева Снимки YouTube - БГНЕС


Автор: Юлия Кунева
Напиши коментар

Радослав
Е да разрушим незаконните вили на баровците не успяхме. Разрушихме няколко цигански бараки. Сега пък басейна не бил по стандартите. Той Господ не разбира кое е законно и затова водата извира там без разрешително. От години ходим по минерални извори и навсякъде е погром и простотия. Идете вижте известните в миналото Сливенски минерални бани да се разплачете. Идете в село Баня Нова Загора да видите как няма студена вода да си охладиш минералната и как стоиш гол докато изстине. И как продоват самобръсначки на циганите. Някой знае ли че има минерална вода в Павликени и в Полски Тръмбеш и къде ли не, ама само местните роми ходят там лятото със сапуните. И в Карловските бани и те са така. Уникално богатство имаме и уникална простотия. Тръгнали да събарят малоумниците.
Галина Денева
Още по време на кмета Кирил бяха хвърлили око на това басейнче.То си беше локва обградена с камъни и какво лошо че го бетонираха за по-голяма дълбочина...какви незаконни строителства...Не съм чула за 40 год някой да се е заразил...Разбира се че е дразнещо да перат вътре,но това е друга тема.По-важно да остане за ползване,като единствено безплатно удоволствие на Варна-богата на минерални извори!