Проф. Константинов призова да се създаде законно "народно опълчение"

Математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов призова да се легализира дейността на гражданските патрули по границата. Коментарът му пред "Фокус" дойде във връзка с осъществяваните граждански арести на мигранти, пише Дарик.

По думите му у нас трябва да бъде законно създадено народно опълчение, каквото има в редица страни.

„Народните действия трябва да бъдат канализирани законово. Не искам да ви прозвучи кощунствено, но общо взето „лудите глави" са правели революциите в българската история. Така че един човек с бели якички и бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата, а ще го направят ей такива хора, които имат включително и криминално минало. Ние не поощряваме това нещо, в никакъв случай, но трябва да разберем кои са сигурните хора и на тези хора да им бъде дадена възможност да действат в рамките на закона", коментира още проф. Константинов.

Според него държавата трябва час по-скоро да разшири законодателството си със създаването на народно опълчение, защото така или иначе хората вече се организират сами.

„Тези акции на хората трябва да бъдат легализирани, да има законово създаване на народно опълчение", каза още проф. Константинов. Според него, не е правилно да се оставят хората самоинициативно да действат на ръба на закона по границата.

„Държавата трябва да организира хората и те да могат съвсем законно да се самозащитават", допълни проф. Константинов.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар