Премиерът на Исландия подаде оставка, заради участието си в "Панамагейт"

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон даде оставка и така стана първата жертва на “Панамагейт”, съобщиха световните медии.

Той призова президента Олафур Рагнар Гримсон да разпусне парламента и да свика нови избори, но получи отказ. Гримсон прекрати посещението си в САЩ и се върна в Рейкявик да се справи с кризата.

Разкритията в “Панамските документи”, че Гунлаугсин и жена му имат офшорни сметки, подпалиха многолюдни протести в Исландия.

И Марин льо Пен цъфна в “Панамагейт”

Доверени лица на лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен фигурират в “Панамските документи”, съобщи АФП, цитирайки разследване на в. “Монд”. Сред тях са бизнесменът Фредерик Шатийон и финансовият експерт Никола Кроше.

“Това са лица, близки до лидера на Националния фронт - твърди “Монд”. - Те са организирали сложна офшорна схема за превод на парични средства от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама.” Целта е била “да се изнесат пари от Франция чрез сенчести компании и фалшиви фактури, за да се избегнат френските органи за борба с прането на пари”, пише “Монд”.

Сред използвалите офшорки чрез панамската кантора “Мосак Фонсека” фигурира името и на еврокомисаря Мигел Канете от Испания. Испанската прокуратура започна предварително разследване на случаи на пране на пари и данъчни измами след изтичането. Европейската комисия обаче заяви, че не е установила конфликт на интереси, свързан с испанския комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и международното журналистическо разследване.

ИЗТОЧНИК: 24 ЧАСА
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар