Равносметката от протеста: Попова се скри, председателката на съда загуби времето на протестиращите (Видео и снимки)

В 12 часа днес пред Административен съд-Варна се състоя протестът на Варна Диша против скандалното решение на още по-скандалната съдийка Евелина Попова.

Кръстю Кръстев, един от най-върлите защитници на Морската градина, държа силна реч (видео).

Протестиращите искаха да говорят със съдия Евелина Попова, но тя не се появи.

Милена Комитска, пресаташе на съда, я скри, като заяви че тя днес въобще не е дошла на работа. На въпроса има ли съдия Попова нормирано работно време, Комитска отговори, че съдийката има право да пише своите решения у дома, тъй като в кабинет са по трима съдии и си пречат взаимно.

След като служителите на Административен съд-Варна разбраха, че протестиращите няма да си тръгнат току-така, председателката на съда Тинка Косева предаде на Комитска да съобщи на недоволните граждани, че няколко от тях могат да се качат горе и да разговарят  Косева. Репортер на СПЪТНИК се качи заедно с тях, за да отрази срещата.

А самата среща бе безсмислена (видео). Председателката на Административния съд постоянно повтаряше, че не може да коментира действията на своята колежка Попова. Тя обясни единствено, че решението на Върховен административен съд не е тълкувателно, заради което Попова може да гo приеме, но може и да гo отхвърли като неадекватнo, което и всъщност е направила.

Репортерът на СПЪТНИК попита председателката Косева дали съдиите са длъжни да се съобразяват с решенията на по-висшестоящите органи, на което председателката отговори, че те по принцип са длъжни, но все пак, задължителни за тях са само тълкувателните решения.

Протестиращи попитаха началника на Административен съд-Варна как така два различни състава на един и същ съд вземат противоположни по смисъл решения. Косева обясни, че се правят събрания, на които противоположните решения се разглеждат. "Ако дадете такива противоположни актове, ние ще си ги обсъдим, няма никакъв проблем".

Репортерът на СПЪТНИК я контрира веднага: "Т.е. Вие не сте наясно, че има противоположни актове в момента и трябва някой друг да ви покаже, че има, така ли?".

Председателката е напълно спокойна: "Новото решение не е окончателно, не се знае какво ще стане във Върховния съд."

Зададен бе и въпросът дали са верни слуховете, че съдия Евелина Попова е трябвало да се самоотведе от делото. Тинка Косева отговори, че няма как да знае на коя колежка мъжът какво работи и кого защитава като адвокат.

Тук ясно се вижда, че Младен Попов е представлявал "ОВЪРСИЙЗ-ХОРИЗОНТ" ООД.

"Значи не се познавате чисто колегиално?"- запита репортерът на СПЪТНИК. "Не", отвърна Косева.

Потърсен за коментар, кметът на община Варна Иван Портних, както и по принцип, не си вдигна телефона.  


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар