Още 9 области ще се включат в протеста на джипитата

И днес лекари от страната продължават с ефективни протестни действия в знак на недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов. Джипита във София област, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, Стара Загора, Търговище и Хасково няма да работят. За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, предаде Дарик.

Един от основните аргументи за недоволството на лекарите бе служебният рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве. Въпреки че в началото на седмицата Москов взе решение въпросният договор да не бъде приеман, протестите продължават.

Джипитата са недоволни и от идеята да влизаме в болници, аптеки и поликлиники с пръстов идентификатор. Те оповестиха намерението си в средата на миналата седмица, а ден по-късно получиха подкрепата на общинските и частните болници, които също призоваха за протести срещу Москов.

В края на миналата седмицата пък Българският лекарски съюз сне доверието си от здравното министерство и надзорния съвет на здравната каса и се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало критичната точка на хаоса. Съсловната организация обяви, че също започва протестни действия.

Лекарските протести започнаха в понеделник, тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград. Ловеч и Перник също се присъединиха.

От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха колегите си и апелираха още лекари за присъединяване към протеста.

Събранието на делегатите и председателите на дружества на СЛК на БЛС настояха проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД. Лекарите искат и да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор. И последно, но не по важност, държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица, допълва БГНЕС.

Събранието на делегатите и председателите на дружества призовават централната Комисия по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар. УС на СЛК призовава Комисията по професионална етика на СЛК да се самосезира и разгледа неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева. СЛК на БЛС апелира към всички регионални колегии и централното ръководство на БЛС към искането за оставката на министър Москов. Междувременно от здравното министерство съобщиха, че министър Петър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар