Общината почти си потърси парите от бившата общинска съветничка Благомира Александрова

Както СПЪТНИК писа преди месец, Община Варна бе напът да „опрости“ над 20 000 лв наеми на бивш общински съветник. Дали заради публикацията ни или поради други причини, правният отдел на общината е решил да се задейства, за което получава нашите адмирации.

Днес стана ясно, че общината се е сдобила с изпълнителен лист, с който може да си събере данъците, ако реши да се обърне към съдия-изпълнител. Съгласно изпълнителен лист от 18.03.2016 г., "Калиопа-83" ЕООД, с предишно наименование "Джаки83" ЕООД, е осъдена да заплати на Община Варна следните суми: 18 227.73 лв., представляваща главница за неплатена наемна цена, за периода декември 2012 - до ноември 2014 по договор за наем на частна общинска собственост, заедно със законна лихва от 3 645.84 лв. , представляваща обезщетение за забава върху главницата, както и сумата от 1 514.83 лв. , представляваща заплатени разноски по държавна такса и юридически услуги. Или общо 23 388, 40 лв (двадесет и три хиляди триста осемдесет и осем лева и четиридесет стотинки).

Неизплатените суми за наем датират от 2009г , което означава, че заради бездействието на правния отдел на общината, тя е загубила правото да получи наеми за цели 3 години! Една проста сметка показва, че щом само главницата за 2 години е равна на 18 000 лв, то за трите години бездействие, общината е загубила сумата от най-малко 27 000 лв. Без да говорим за лихвите и обезщетенията за забава. Дали някой ще понесе отговорност за този пропуск, който ощетява варненци? Дали някой от правния отдел ще бъде наказан, заради тази груба немърливост?

Този "пропуск" много прилича на онзи, с който общината забавя изплащане на част от субсидиите, които дължи на Транстриумф, или иначе казано- на Антраник Шакариян.

Близо година и половина минава от издаването на съдебно решение в полза на община Варна, без местната администрация да предприеме,  каквито и да било действия по събиране на най-малко 20 хил. лв. наеми, които бившата общинска съветничка Благомира Александрова дължи на местния бюджет. Година и половина, през която някой е стоял с ръце, заврени в... джобовете, вместо да си свърши работата.

Припомняме на нашите читатели, че през декември 2014г.  става известно, че Върховният административен съд е публикувал решение, с което е определил, че Благомира Александрова е използвала неправомерно общински имот и

системно не е плащала наема за него.

Става дума за кафе-сладкарница от 87 кв.м. в спортния комплекс „Приморски“ в града. Александрова е стопанисвала имота срещу 1463 лв,  на основание петгодишен договор, сключен още през 2009 г, чрез дружеството й „Джаки-83“.

Заради системното неплащане на наеми през май 2013 година е издадена заповед за изземване на имота, която е потвърдена с решение на Върховния административен съд.

Благомира Александрова влиза във варненския общински съвет през 2011 г. На проведените тогава местни избори участва като кандидат на партия „Новото време“ в коалицията „Варна утре“. В нея влязат още ВМРО, Гергьовден и Българска нова демокрация.

Александрова е бивш председател на общинската комисия „Младежки дейности и спорт“, която оглавява след три неуспешни опита. Най-сериозният поддръжник на кандидатурата й тогава е съветникът Янко Станев (СДС).

Това не е първият случай, в който името на Благомира Александрова влиза в новините, заради неплатени наеми. През 2010 г. се оказа, че една от фирмите, които тя управлява, е настанила незаконно

дърводелска работилница в скривалище на „Гражданска защита“.

След извършената проверка се оказстава ясно, че работилницата е съществувала на същото място в продължение на 14 години, а дейността, извършвана в нея, е контролирана от бащата на Благомира - Здравко Александров – Ръчичката (Дневник)

Остава отворен въпросът КОГА Община Варна ще се обърне към съдия- изпълнител и ще си прибере парите? Или по-правилният въпрос е ДАЛИ въобще ще се обърне към такова лице. СПЪТНИК продължава да следи ситуацията.

Очаквайте продължение!
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар