Наши студенти спечелиха международно състезание по роботика

Български студенти от Техническия университет в София станаха първи сред 25 отбора от 20 европейски университета на състезание по роботика.

Състезанието MCU Car Rally е за инженери и компютърни програмисти. Регламентът изисква да конструираш най-бързата количка, която да се движи сама.

"Имаш писта дълга към 66 метра. Пускаш на 3 обиколки да завъртиш и първите 8 от тези 3 обиколки се класират за самия финал. На него имаш вече 5 обиколки", обясни пред bTV Алтимир Симеонов, главен асистент в Техническия университет-София.

Европейското рали за автомобили, управлявани от микрокомпютър, е състезание между студенти от цяла Европа, които се събират на едно място, за да тестват уменията си в хардуер и софтуер, дизайн и работа в екип за създаване на роботизирани състезателни автомобили. Организатор на събитието е фирма Renesas – утвърден производител в световен мащаб на микроконтролери, която насърчава развитието на екологично чисти автомобили с образователна цел за инженери.

Освен победителите, България имаше още един представител на надпреварата. Това бе отборът на технологичното училище „Електронни системи” към ТУ-София. В крайна сметка гимназистите с кола „Стела” заеха престижното шесто място в крайното класиране.

Отборът е разделен на две – едните се грижат за конструкцията на количката, а другите за софтуера и програмите, с които се движи.

С „душата“ на количката се занимават Филип Алексндаров и Христо Петранов.

„Най-трудното в началото беше да направим колата да завива. Ние сме вложили няколко доста малки, но добри хитринки, понеже колата се движи с електрически двигатели ние използваме техният въртящ момент изцяло, което ни гарантира доста голямо ускорение и бързо достигане на оптимална скорост“, заяви и Христо.

Още от сега и двата отбора започват подготовка за следващата година.

ИЗТОЧНИК: УСПЕЛИТЕ.КОМ

АВТОР: ХИНКОВ
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар