Митрополит Йоан заклейми богомилите, Дънов и Ванга

Търсете просветление у Кирил и Методий, княз Борис І, Свети Йоан Рилски, патриарх Евтимий, съветва владиката

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан излезе с официално послание, в което изрази възмущението си от събитие, посветено на богомилството. То ще се проведе в края на седмицата във Велики Преслав. Проявата се нарича Международен културно-духовен събор за богомилите и е придружен от симпозиум на тема: „Богомилството и приносът му за духовното развитие на България и Европа".

Варненският владика определя богомилството като „една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес". По думите му, такова отклонило се от канона учение едва ли може да допринесе нещо както за развитието на България и Европа, така и на отделния човек като личност.

Дядо Йоан изразява "своето и християнско, и човешко огорчение и възмущение от факта, че приносите на моя народ, който иначе с гордост обича да се определя като православен, продължават да се свързват със съмнителни и откровено пагубни „духовни" учения, само едно от които е богомилското, но които, уви, и днес, в началото на третото хилядолетие, продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души".

"Тъжно и обезсърчително е нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора сред нас са готови да прегърнат не само богомилската, но и която и да било друга екзотична „духовност", обръщайки гръб на здравото и спасително „Христово учение, което вече две хилядолетия се проповядва в света, и в което и нашият народ бе откърмен и възпитан в зората на своята европейска и християнска цивилизована история.

Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители" като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят - личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза Покръстител Борис І Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много-много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание. Тъжно и пагубно е всичко това, но ние добре знаем, че силата на Христовото учение не е в агресията и не е в атрактивността, че Христос предоставя свобода на всеки и на всички - да следват или не спасителното Му учение", казва митрополит Йоан.

Владиката отправя и следния съвет: "Всички ние, които живеем и се спасяваме в Църквата на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос, добре знаем, че козните на врага на човешкия род се усилват особено много тъкмо в дните на най-напрегнатите духовни усилия. Ето защо, като отърсим и ние праха от нозете си, нека се помолим на Господа за вразумление и спасение на всички наши братя и сестри, и да продължим усърдно в подвига на поста, защото това е, което е в наша сила и в наша власт - всякога да бъдем готови, „с кротост и боязън", да отговорим всекиму, който ни поиска отговор за нашата надежда (1 Петр. 3:15).

Божият Син дойде, когато се изпълни времето. Изпълнено ли е времето за нас, за да дойде и за нас Иисус, за да се родим и ние в Него, да се родим за спасение? Времето ни ще се изпълни, когато и ние като древните човеци осъзнаем, колко зле ни пленява грехът, как трагично угнетява сърцето ни и го лишава от своето истинско виждане и изживяване; когато се отвърнем от мрачния образ на греха, както се открива в богоотстъпни дела; когато се ужасим от проявите на греха, които понякога лекомислено приемаме като постижение на човешката култура; когато силно закопнеем за нов живот, който ще бъде за нас и за всички човеци по света радост."

ИЗТОЧНИК: ВСЕКИ ДЕН
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар