Коронавирус: Какво трябва да знаят прибиращите се в България

Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си, а авиокомпаниите масово приземяват своята флота заради наложени държавни рестрикции и слаб интерес към пътуванията във времената на пандемия. Засега българите зад граница са в правото си да се приберат в родината, ако така ще се чувстват по-сигурни и спокойни. Но преди тръгването би трябвало да имат предвид редица обстоятелства.

Организирайте предварително изолацията си

В момента българските граждани, тези с право на дълготрайно пребиваване в страната и техните роднини, идващи от 16 държави, се поставят задължително под 14-дневна карантина след пристигането си в България. Това важи за идващите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Дори да не идвате от някоя от тези държави, щом пристигате от регион с широко разпространение на коронавирус, отговорно решение е да се самоизолирате. Затова обаче трябва предварително да помислите къде е най-подходящото място да го направите. В случай, че отсядате при роднини, не е добра идея да се поставяте под карантина в апартамент или къща, където имате директен досег с възрастни или болни хора. Карантината цели да ограничи разпространението на заразата и да предпази най-застрашените, това включва и възрастните родители или баби и дядовци. При положение, че докато сте под карантина, нямате право да напускате дома си, можете да помолите роднини или приятели да пазаруват вместо вас. Ако изберете този вариант, трябва да инструктирате вашите близки да оставят покупките пред входната врата, за да не се осъществява директен контакт, пише "Дойче Веле".

Избягвайте прибирането със сухопътен транспорт

Ако се прибирате в България от Западна Европа, маршрутът ви почти сигурно ще включва държави, които са затворили границите си за чужди граждани. За да преминете, трябва да се използват дипломатически лостове, чрез които да ви бъде осигурен коридор. От Министерството на външните работи на Република България призовават гражданите да не пътуват към България. Извън трудностите, които ще създадете на властите, рискувате и да сте блокирани часове, дори дни наред на някоя граница.

Във времената на пандемия все повече самолети остават на земята. Ако пътувате със самолет, тръгнете към летището по-рано

В случай, че използвате обществен транспорт до летището, има голяма вероятност той да бъде отменен или отложен. Влаковете в почти цяла Европа се движат със закъснение. Популярни автобусни компании като "Фликсбус" не изпълняват голяма част от маршрутите си. Не планирайте да пазарувате на летището. Рестрикциите за магазините, които са приети в редица държави, важат и там.

Подгответе нужната информация предварително

Ако пристигате на територията на България от изброените 16 държави и подлежите на карантина, ще трябва да предадете на властите специален формуляр. Това ще се случи на летището, където ще ви посрещнат здравните инспектори. Във формуляра трябва да попълните данните си, както и да назовете лице, което може да се свърже с вас при нужда. Ще се наложи да впишете и контактите на личния си лекар. Пригответе тази информация предварително, за да не губите време при кацането.

Организирайте транспорта си до дома, така че да имате възможно най-малък досег до други хора и да ги предпазите от евентуално заразяване.

На летището температурата ви вероятно ще бъде измерена. Ако по-късно при вас се проявят симптоми на Ковид-19 (повишена температура, болки в гърлото, кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане), свържете се незабавно с личния си лекар или с регионалната здравна инспекция. Не отивайте пред кабинета на общопрактикуващия лекар, защото можете да изложите на риск други граждани.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар