Кметът на Варна ще бори драсканиците из града с нови площи за графити

"Възложил съм задачата да се създадат необходимите площи, на които да се рисуват графити". Така отговори кметът на Варна Иван Портних на въпроса на репортер от СПЪТНИК, как смята градоначалникът да се пребори с драсканиците, които са навсякъде в града ни.

Водят се преговори с Енерго Про, чиято цел е доставчикът на електроенергия да предостави своите трафопостове на художници, които творят графити. В момента общината обмисля какви общински терени биха могли да бъдат дадени на хората на изкуството за рисуване, заяви още Портних.

Коментар на СПЪТНИК:

Графитите са неизменна част от света, в който живеем. Те са модерна форма на изкуство, специфичен начин на изразяване на автора. Те обаче би следвало да се рисуват на определени за целта места. И нещо по-важно - графитите, като специфична форма на изкуство, би следвало да се различават от т.нар. "тагове", които са чисто и просто драсканици. За жалост графитите са твърде малко, а таговете са залели целия ни град.

Дадените пари за обновяване на подлезите нямат никакво значение за вандалите. За тях това е добре дошло. Те виждат в освежаването и пребоядисването една нова възможност да оцапотят града.

Това е централната част на града, която всеки един турист или гост на града ни вижда. Драсканиците в близост до положената нова тротоарна настилка със сигурност изглеждат доста атрактивно.

Това е централен варненски булевард. От тук туристите минават, когато отиват към делфинариума, зоологическата градина, когато отиват на плаж или просто да се разходят из остатъците от т.нар. Морска градина на Варна.

Не е чак толкова трудно да се обяви тотална война на вандалите. Всъщност, съществуват множество варианти тя не само да бъде обявена, но и да бъде спечелена. От общината. Разбира се, за целта е нужно силно гражданско общество.

На първо място общинарите трябва да прочетат и използват Теорията на счупените прозорци. На второ място трябва да бъдат ангажирани доброволците, регистрирани към Община Варна, както и всеки друг, който желае да помогне за това градът, в който живеем, да изглежда красив и уютен. Това именно е направил Митко Иванов и неговото дело и очарователни резултати можете да видите във фейсбук групата СТОП ВАНДАЛ! - Варна.

На трето място биха могли да се ангажират бдителните граждани. Тук идеята е следната. Първо - Община Варна да вдигне глобата за драскане на 1000 лв. И второ - онзи, който забележи драскащ вандал, да използва своето законно право да извърши гражданско задържане и да се обади в полицията. За това той да бъде възнаграден с 10% или 20% от стойността на наложената глоба. Това е идеална инициатива за пенсионери и младежи. Всеки заловен вандал би могъл да донесе цяла пенсия или нов скейт, ролери, статив.

Така формираната стратегия за добър външен вид на град Варна би могла да се осъществи и на практика, едва след като бъдат осигурени площи, на които ХУДОЖНИЦИТЕ да могат да реализират своите произведения.

Това е много важно, за да не се получи така, както със синята зона на Варна - уж щеше да я има, шофьорите щяха да заплащат за паркиране, а всъщност такава в момента няма. За сметка на това ще се купуват още паяци, които да вдигат коли. Не е редно, при положение че общината не е осигурила места за паркиране в централните части на града, не е осигурила работеща синя зона, да трупа пари от глоби. Това е нещо като да се облагодетелстваш от собственото си бездействие, когато текущата ситуацията всъщност крещи за действия.

И все пак, нека не забравяме, че художниците са хора на изкуството, докато вандалите са просто нарушители, които само цапат и грозят.

Топката е в ръцете на Община Варна: на кмета Портних, на зам.-кмета по сигурността Тодор Иванов, както и в ръцете на членовете на Постоянната комисия по „Обществен ред и сигурност” към варненския Общински съвет. Това са общинските съветници Григор Григоров, Калин Калевски, Кирил Георгиев и Пейчо Бюлбюлев. Уважаеми господа, вие сте на ход. От вас зависи.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар