Има ли почва моралът във Варненския Общински съвет (Звуков файл)

Морал (от латинското име moralitas означава маниер, характер, правилното поведение") е разграничаването на намерения, решения и действия между такива, които са добри и правилни и такива, които са лоши и грешни.

Как се превръщат свободни хора в "крепостни селяни"

Искаш да караш такси-разписваш документ /запис на заповед/, че дължиш хиляда лева!

Ако искаш да работиш, подписваш  Запис на заповед за минимум 1000лв. Това чуват желаещите да карат такси към голяма таксиметрова компания, собственост на общински съветник от БСП.

През миналата седмица, с платени реклами във медии, близки до БСП Варна, един общински съветник (също от БСП) рекламира откриването на ,,таксиметрово училище”. Фирмата, която го открива, е Триумф такси, а собственикът и общински съветник  от групата на БСП в местния парламент е Антраник Шакариян. Направихме си труда да проверим какво стои зад това т.н "училище”. Проведохме собствено разследване и записахме разговорите със служител на Триумф такси, който отговаря за училището. Свързахме се първо с телефонната централа на Триумф Такси, а от там ни свързаха със служител на компанията, който отговаря за това. Служителят се представи като Станислав. Оказа се, че ,,училището” чисто и просто набира шофьори към компанията, обвързва ги с договор за една година и…ги кара да ,,задлъжнеят” на компанията, чрез Запис на заповед за минимум 1000лв. И така ги превръща в нещо подобно на ,,крепостни селяни”. (Крепостните селяни в Русия през 17-18 век не са имали право да напускат мястото, на което живеят и работят) Както казва служителят на Триумф Такси, ако решиш в последствие  да напуснеш  фирмата, дължиш ,,около 1000лв“ . Чуйте разговора.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=EKpOpKiw6qA[/embed]

И така, подписваш запис на заповед и задлъжняваш с 1000 лв още при постъпване в ,,училището”. Обръщаме внимание, че на кандидатите за работа се обяснява как същият документ е нещо като застраховка, ако шофьорът реши да напусне компанията. Това обаче се гарантира от договора, който се подписва. А в записа на заповед  нищо подобно не е се отбелязва. Там е посочено само, че шофьорът се задължава да изплати тези пари на посочена за падеж дата или при поискване. Няма посочена причина - има чисто задължение.

Едновременно с нея подписваш и договор, че ще работиш към компанията и съответно всяка седмица ще й плащаш такса за минимум една година. Ако искаш да напуснеш, да смениш компанията или работата си, влиза в сила въпросната Запис на заповед.

Записът на заповед е юридически документ, който се издава при вземане на заем и гарантира връщането на му. В Триумф такси обаче не дават заеми. Подписваш подобен документ, без да си взел заем. Подписваш го като условие, без което не можеш да започнеш работа.

След напускането им, същите са били ,,посетени“ от здрави младежи, които са им обяснили , че са ,,откупили“ тяхното задължение от фирмата, която са напуснали, и сега същите им дължат суми от по над 3000 лв - с такси и разходи сумата е ,,скочила“. Пред тях стоят две възможности. Или се връщат при стария си "работодател", или плащат тези 3000 лв. За същото деяние, което пострадалите квалифицират като изнудване, има и подадени жалби в Прокуратурата от най-малко осем души, бивши служители на Триумф такси. Интересното е, че няколко от ,,посетените “ шофьори наистина са се върнали в Триумф такси. Явно начинът на ,,въздействие“ е бил ползотворен.

Тъй като юридическият документ Запис на заповед има давност от 3 години, оказва се че на много от шофьорите същата им изтича. Скандалното е, че те са привиквани за ,,подновяване“ на задължението им.

Задаваме въпрос към Прокуратурата: обвързването на служители с финансови задължения законно ли е?

Задаваме и друг въпрос: подобни действия от един бизнесмен и политик (същият е общински представител от БСП) морални ли са?

Задаваме и трети въпрос: Това ли са ,,новите ни политици“ - хората, които самите ние избираме да представляват интересите ни?

бел.ред: В свое интервю г-н Антраник Шакариян се похвали, че има над 600 шофьора във фирмата. Сметката показва, че те му дължат общо над 600 000 лв…за правото си да работят!

ИЗТОЧНИК: OVARNA

АВТОР: ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ

Коментар на СПЪТНИК:

Клетвата, която господин Антраник Шакариян е положил като общински съветник гласи:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Варна и да работя за тяхното благоденствие."

Както тук значи някаква си клетва?

СПЪТНИК призовава своите читатели да изпращат сигнали за нередности на страницата ни във фейсбук или на имейл ageorgiev.sputnik@gmail.com.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар