Глашатаи на „Хидрата” с евтини имоти, дар от Костовисти

Асен Генов взел общинско жилище за... "впечатляващите" 4782 лева

С евтини държавни и общински имоти, услужливо предоставени им все от хора, свързани с управлението на Иван Костов, са се уредили знакови протестъри и грантаджии на олигархичния кръг „Хидра“ – мафиотската ламя, пробваща се да подмени легитимните играчи на политическата и съдебната сцена, за да диктува правилата, да спаси от възмездие за обраните милиарди от данъкоплатците тарторите си Цветан Василев и Командира и да върне аверите им на държавната хранилка, от която бяха изгонени през последните години. Това лъсва при проверка в имотния регистър на страната, цитирана от "Монитор". Данните в него не само доказват за пореден път връзката с Костов, която иначе грантаджиите от неправителствените организации, храненици на „Америка за България“ и свързаното със Сорос „Отворено общество“, упорито пробват да скрият. Те ясно показват, че генезисът на „Хидрата” може да се проследи още във времената, в които Костов беше премиер и лидер на сините. Именно оттогава датира зависимостта на част от хранениците на мафиотската ламя, които в момента играят ролята на основни нейни глашатаи.

Обикновените граждани на държавата може да чакат по 15 години, за да се доредят до настаняване (дори не купуване) в общинско жилище, но обичайната практика не важи за хората, знаещи как да припяват в прослава на някое „божество“. Било то Кришна или пък „драгалевски гуру“. На 29 януари 2001 г. - буквално в последните седмици от управлението на кабинета „Костов“, едно от лицата на „Протестна мрежа“ - Асен Генов, се урежда с общински апартамент от 47 кв.м в кв. „Надежда 2”. Технологът декоратор, изживяващ се през годините като кришнар, блогър, а напоследък и като протестър, брои за придобивката „впечатляващите“ 4782 лева – т.е. по около 100 лева на квадрат. „Благодетелят“ е ТОА „Надежда“ - териториално общинско звено, което по това време, както можете да се досетите, е под контрола на СДС. Кмет на града е Стефан Софиянски, а лидер на партията – Костов.

Тъй като в качения в интернет публичен регистър на сделките в София с общинска собственост няма архив за 2001 г., трудно може да се проследи колко точно облагодетелствани като Генов е имало през въпросната година. За справка обаче през 2003 г. - първата, за която има такива данни, са направени „цели“ 3 сделки в „Надежда“. Колко голям е шансът човек без стабилен гръб да се дореди до купуване на общинско жилище при буквално символични цени, сами можете да си отговорите.

И ако си мислите, че това е далавера, то историята на друга видна глашатайка на „Хидрата” и успешна грантаджийка – Десислава Гаврилова-Кръстева, е още по-впечатляваща. В началото на декември 2003 г. - броени дни след местните избори, съсобственичката на „Червената къща“ и „Медиапул“ купува на търг с тайно - не явно наддаване - 3,8 дка земеделска земя в Бяла. Продавач е общината, чийто кмет Илиян Цонев далеч не изненадващо е от СДС (б.р. - от 2013 г. до сега впрочем Цонев е шеф на Центъра на промишлеността на България в Москва). Придобивката е в изключително привлекателната местност Глико, а имотът е кацнал току на края на впечатляващите бели скали, с които тя е известна. Точно над брега. Декарите са купени за 70 250 лева, което прави по 18 лева на квадрат. Цената е повече от символична, което се доказва и от факта, че през 2008 г., когато се прави ревизия на сделката заради допусната „грешка“, оценителите на общината вече са посочили пазарна стойност на имота 286 875 лева – четири пъти по-висока от платеното от Гаврилова-Кръстева. С това обаче далеч не приключват проблемните моменти с тази покупка. Оказва се, че примамливата стойност на имота далеч не е била единствената далавера на Гаврилова-Кръстева.

През 2008 г., когато кмет на Бяла вече не е синият Цонев, а настоящият градоначалник от ГЕРБ Анастас Трендафилов, лъсва, че съсобственичката на „Червената къща“ и „Медиапул“ поради „грешка“ е гушнала повече земя от предвидената в договора. Впечатляващият подарък е бил в размер на почти половин декар – 400 кв.м, или 12% от терена, които Трендафилов отнема, обясниха от общината пред агенция Монитор. От там не се наеха да коментират дали грешката е била случайна или умишлена. Но се оказва, че междувременно общинският съвет гласува градоустройствен план, според който самите терени вече са с УПИ и получават статут на нива, като в същото време се оказват раздробени на 3 части.

Едната от които е на място, различно от другите две. Причината е, че при обособяването на съседни до тях имоти се оказва, че площта им е по-малка от реално закупената земя и съответно трябва да бъдат компенсирани за сметка на терените на Гаврилова-Кръстева. Тя самата също получава като обезщетение още един имот. Така първите два терена са с адрес ул. „Петър Петров“ №20. Именно те се и намират на самите Бели скали. Третият терен е през една пряка от тях - на ул. „Осми приморски полк“ №40, в още по-голяма близост до плажа. Още по-любопитното е, че макар в имотния регистър земите да фигурират като собственост на Десислава Гаврилова-Кръстева, в община Бяла те още се водят частна общинска собственост, тъй като за 12-те години от покупката им досега тя изобщо не е подала документи за вписването им в Служба по геодезия и кадастър - Варна.

Макар името на Гаврилова-Кръстева да не е толкова известно за широката публика като това на Асен Генов, тя всъщност е основно звено в грантаджийските схеми, въртени от шефовете на неправителствени организации, свързани с „Хидрата”. Както вече агенция Монитор писа, НПО-та, свързани с магистратите, адвокатите и т.нар. експерти, протестиращи от сутрин до вечер по телевизионни студиа, онлайн издания и дебати в полза на мафиотската ламя, са лапнали през годините субсидии от над 33 млн. лева, повече от 21 млн. от които са от „Америка за България“ и свързания със Сорос Институт „Отворено общество“. Немалка част от лекциите и дискусиите, с които се оправдават парите по проектите, са провеждани именно в „Червената къща“, чийто съсобственик е Десислава Гаврилова-Кръстева.

Не по-назад от нея впрочем остава съдружничката й, но в друг проект - „Медиапул.бг“, Стояна Георгиева. През март 2001 г. - дни преди края на кабинета „Костов“, бившата шефка на пресцентъра му, чийто сайт през последните няколко години стана основен проводник на сценариите на тарторите на олигархичния кръг „Хидра“ - забегналия в чужбина банкер Цветан Василев и Командира, и аверите им Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев и Огнян Донев, за клатене на държавата и преврат в изпълнителната и съдебната власт, също прави изгодна сделка.

Но направо с държавен имот, при това под формата на заменка на 15 март 2001 г. Стояна Георгиева заменя апартамент от 44,4 кв.м в кв. „Сухата река” на далеч по-привлекателно място – ул. „Калиманци” 35, на броени метри от румънското посолство и току до парк „Гео Милев”. Апартаментът, който получава от областната управа на София, е 97,8 кв.м. Този, който тя заменя, е 44,4 кв.м, или повече от двойно по-малък. Същото важи и за пазарната стойност на двата имота. И тъй като старата народна мъдрост за безплатния обяд важи с пълна сила и в наши времена, въпросът дали замяната е минала без висши протекции е повече от риторичен. Същото се отнася и за въпроса защо именно от „Медиапул“ тръгна манипулираното писмо от Брюксел, с което провалилият се вече бивш правосъден министър Христо Иванов и друго знаково лице на „Хидрата” – шефът на ВКС Лазар Груев, се пробваха да убедят обществото, че ЕК настоява главният прокурор Сотир Цацаров да се оттегли, докато трае проверката по записите на „Бивол“ - друг свързан с „Хидрата” сайт .

Началото на века – случайно или по-скоро не, предвид факта, че тогава позициите на Костов все още бяха силни, се оказва имотно и за друг глашатай на „Хидрата” – Огнян Минчев.

Грантаджията политолог, чиито неправителствени организации „Прозрачност без граници“ и „Институт за регионални и международни изследвания“, са се облажили със субсидии от „Америка за България“ и „Отворено общество“ за над 2 млн. лева, има общо 3 апартамента заедно със съпругата си. Първият е придобит през септември 2000 г. и е в китна кооперация в кв. „Изток” на ул. „Антон Чехов“ 51. Жилището е с внушителните 167 кв.м, а покупката е струвала на Минчев солидните 103 409 лева. Две години по-късно се сдобива и с два гаража към него, но явно решава, че няма да са му нужни в комплект, защото впоследствие продава единия. През 2006 г. политологът продължава да разширява имотния си портфейл. На 21 декември 2006 г., непосредствено преди Коледа, Минчев си прави празничен подарък – купува право на строеж в нова кооперация на ул. „Елисавета Багряна“ 20.

Сделката е за две ателиета на седмия етаж, едното от които 100 квадрата, а другото - 109 кв.м.

blitz.bg
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар