Георги Александров: Варненският административен съд да се оплаче на арменския поп!

Публичните изявления на шефката на Варненския административен съд Тинка Косева и на подопечната й магистратка Евелина Попова по мой адрес са индиректен опит за налагане на цензура на четвъртата власт. Това заяви в право на отговор до СПЪТНИК главният редактор на "Топ Новини Варна" Георги Александров по повод отчетната пресконференция на Варненския административен съд, по време на която той бе обвинен в "охулване" на съдилището и на магистратката Евелина Попова за това, че е отменила забраната на Върховния административен съд за движение на автомобили в Морската градина.

"Съдийката Евелина Попова изключително непочтено напада журналист в негово отсъствие, което в частност говори за липса на елементарно възпитание, а като цяло и за ниска комуникационна култура на институцията, която представлява въпросната магистратка. Все пак се радвам, че благодарение на моите материали, я принудих да се изправи пред медиите и чрез тях пред обществото, за да отговори досущ като прогимназиална ученичка на наболелите въпроси. Именно това е и основната задача на журналистиката - да посредничи в комуникацията между обществото и институциите, така че аз съм си свършил работата отлично.

По отношение на твърденията, че съм "охулил" магистратката Евелина Попова, заявявам, че това е абсолютна клевета, тъй като материалите ми по казуса са изцяло фактологични, но от тях не е игнорирана и категоричната обществена позиция по този въпрос. При изготвянето на тези материали аз направих многократни опити да се свържа и с Евелина Попова за коментар, но тя отказа да се възползва от това си право, което би могло да означава, че в продължение на цели три дни от Варненския административен съд са се чудили как точно да ми отговорят, пропускайки накрая да ме поканят на плиткоумната си "отчетна" пресконференция.

За мен така наречената "съдийка" Евелина Попова чете закона и нормативните актове така, както и Дяволът чете Евангелието. Категорично тя няма право да решава каквито и да било казуси, свързани с движението на коли в Морската градина, защото нейният съпруг - адвокат Младен Попов - е защитавал в съда интересите на дружество, което е страна по този казус. Тоест, налице е опосредстван конфликт на интереси, и каквито и фермани да срича съдийката с треперещ глас пред медиите - тя няма как да избяга от тази хипотеза. Това е ясно както на нас, така и на нея, а също така на съпруга й Младен Попов и на шефката й Тинка Косева.

Твърдо заставам зад думите си, че Варненският административен съд е единица мярка за липса на прозрачност, сборище на кадри на Свободния университет, което от своя страна буди съмнения за непрофесионализъм и/или корупция. Само ще ви припомня, че бившата шефка на съдилището - Анелия Цветкова, бе арестувана с подкуп и осъдена на всички възможни инстанции.

За мен е чест, че провокирах тази реакция и нямам нищо против намеренията на Евелина Попова да ме съди за обида, както и на ръководството на съда - да отнесе казуса до Националния съвет за журналистическа етика. Както се казва, няма лоша реклама. Но пък ако аз бях на тяхно място, едва ли съвестта щеше да ми позволи да стигна по-далеч от арменския поп... Както се казва обаче, "Разни хора-разни идеали", а и отдавна е ясно, че Бай Ганьо постоянно убива създателя си..."

Още по темата: Георги Александров: Съдийката, пуснала колите в Морската градина, не е обидена, а уплашена
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар