Фалшива тревога изправи на крак граждани и медии във Варна

В редакцията на СПЪТНИК днес постъпи сигнал за нерегламентирани строителни дейности до блок 13 в кв. Левски. Сигналът гласеше, че въпреки вчерашната забрана на ПК по Благоустройство и комунални дейности към ОбС-Варна, с която се замразяват всякакви дейности по благоустрояване на квартал Левски, работници са дошли да ограждат терен в забранения район. Наш репортер веднага се отзова на мястото.

Там той откри товарен автомобил с двама работници в него. Той бе паркиран до трафопоста до блок 13. Отстрани на електропреносното съоръжение бяха издълбани дупки и в тях бяха забити циментови колове. При поискване на документи за разрешение за извършваната дейност, работниците не можаха да предоставят такива. Те дадоха само телефонен номер, на който да потърсим възложителя на ограждането.

Възложителят отказа да се представи- нито като физическо, нито като юридическо лице, като обясни само, че теренът е частна собственост на Технически университет- Варна. Това наведе на съмнения, че събеседникът ни въвежда в заблужнение. Репортерът ни се обади на Общинска полиция, за да изпратят патрул. За съжаление, нямаше свободни екипи, които да се отзоват. Това се случва, поради недостатъчния брой полицаи и автомобили. В същото време екозащитници са опитаха да се свържат със зам-кмета на район "Приморски", за да дойде и той на мястото.

Междувременно обедната почивка на работниците свърши и те продължиха възложената им дейност, като започнаха да поставят телена мрежа.

В крайна сметка, репортерът на СПЪТНИК успя да се свърже с ректора на ТУ-Варна, доц. Росен Василев, който потвърди, че теренът действително е на висшето учебно заведение. Той обясни, че там върху този имот дълго време се е намирал платен паркинг, за който ръководителят на Техническия университет е сезирал Областна дирекция на полицията, областен управител.

"Това е имот на Техническия университет. Дълго време не можахме да влезем във владение. Очаквахме обществена поръчка, за да може някой да охранява имота. Притежавам нотариален акт за терена. Той е прехвърлен от от Областна администрация преди 2 години. След встъпването ми в длъжност като ректор на университета, започнах да издирвам собственостите на учебното заведение", каза още ръководителят на ТУ-Варна доц. Василев.

Въпреки, че се оказа фалшива тревога, СПЪТНИК ще следи зорко всички сигнали за незаконно строителство и нарушаване на забраната на ПК по БКД към ОбС-Варна по отношение на кв. Левски.

Ако станете свидетели на каквато и да било нередност, пишете ни в страницата във Фейсбук, потърсете ме на тел. 0988 76 21 25 или на имейл ageorgiev.sputnik@gmail.com.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар