Ето как да се справим с колекторските фирми: съвети на адвокат Петър Хранов

Адвокат Петър Хранов е спечелил над 400 съдебни дела срещу монополисти, с което опровергава наивните приказки за безсилието ни срещу тях. Пред БГНЕС той дава практични съвети как да постъпим, когато започнат да ни търсят от колекторска фирма.

Нямам точна информация на какво се дължи рязкото нарастване на сумите, които колекторските фирми събират от длъжниците на телекомите. Цитират се данни, според които те надхвърлят 430 млн. лв.

Предполагам, че мобилните оператори са продали големи пакети задължения, които смятат, че им се дължат и са ги прехвърлили на колекторските фирми за 20-30% от стойността на вземането. А за колко ги продават зависи от това, доколко са ликвидни, откога са и по мои сведения над 90% от тях са погасени по давност.

Публично от Асоциацията на колекторските агенции твърдят, че независимо от давностния срок, имало текстове в Данъчния процесуален кодекс, с които този срок можел да бъде рестартиран.

Имат ли основания подобни твърдения? Отговорът ми е: категорично не! Защото, ако приемем, че в данъчния процесуален кодекс съществуват такива текстове, то това е нонсенс, защото законът урежда публично-правни, а не частно-правни взаимоотношения. Т.е. той е неприложим за гражданско-правните сделки. А единствените начини да се прекъсне давността и да започне да тече нова са изчерпателно изброени в Закона за задълженията и договорите. В случая законът няма приложение и колекторските фирми лъжат, за да измамят хората, а, може би, и да си придадат тежест. Още по-тъжното е, че определени медии вземат тезите им за чиста монета и не правят допълнителни проверки за истинността им.

И сега - най-важният въпрос, който безпокои десетки хиляди български граждани: какво трябва да бъде поведението ни, когато получим писма и обаждания от колекторски фирми? Какво не бива да правим, ако не сме сигурни в коректността на исканите от нас суми?

В такива ситуации не бива да подписваме абсолютно нищо. Не трябва да се съгласяваме да плащаме каквито и да било суми, преди да ги проверим. Най-добре е да се потърси правна помощ от юрист. Защото при всяко едно изявление, в което се признава задължението, наистина започва да тече нова давност от 3 г. Което означава, че ако един гражданин признае задължението и не го оспори по надлежния ред, действително може да се прекъсне давността.

В масовия случай колекторските фирми просто изнудват хората, злоупотребяват с незнанието им. Съществено е и друго - няма случай, в който колекторска фирма да е завела дело за сума, дължима към мобилен оператор, и да го е спечелила, ако човекът срещу тях се е консултирал с адвокат. Българските граждани не трябва да се страхуват от водене на дела. В много от случаите е по-добре да се заведе дело, отколкото да стоят и да не правят нищо. Съветът ми е следният: ако получите писмо от колекторска фирма, свържете се с адвокат и започнете да я съдите, за да бъдат обявени тези суми за недължими. Аргументите ни не са единствено за изтекла давност от 3 г., има и куп други порочни неща - дори и да не е изтекла давността, те претендират, че имат договори за цесия, които няма как да породят действие, без да са уведомени страните и др. Идеята е да бъдем активни в момента, в който получим писмото от колекторската фирма, да не се плашим и да не смятаме, че сме обречени да плащаме исканите от тях суми.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар