Българите луднаха да купуват имоти в Гърция

И това лято българите масово ще изберат плажовете на съседна Гърция, въпреки сериозният ръст на цените, стигащ на места до 30%. Но се задълбочава още една тенденция. Освен като място за отдих, южната ни съседка се налага все повече и като дестинация за инвестиции. През последните години над 10 хиляди наши сънародници са закупили недвижими имоти, най-вече в района на Северна Гърция, съобщава БНР.

Голям туристически и инвеститорски интерес бележи пристанищният град Александруполис, който разчита най-вече на туристи от съседните Турция, България и Румъния. Тук, цените на нощувките и заведенията са малко по-ниски в сравнение с други части на страната, а и фактът че градът се намира на едва 76 км. от българо-гръцката граница си казва думата.

"След края на епидемията с коронавирус, цените значително се повишиха заради голямото търсене, но това е свързано и с подобряването на качеството на туристическото ни предлагане. И се радваме, че от 2022 г. българските туристи при нас бележат много голям ръст" – каза Петрос Кириакидис, зам.-директор на отдел "Туризъм" и на общинското туристическо дружество на Александруполис.

"Посетителите от България са вече между 50 и 60 хиляди годишно. Но е важно да уточним, че през последните две години българите купуват недвижими имоти с цел инвестиция в областта на хотелиерството, тъй като районът на Александруполис е много перспективен от тази гледна точка. Ако български гражданин, който е собственик на фирма, иска да инвестира при нас, той получава данъчни облекчения. А властите приветстват всякакви инвестиции в сектора, защото градът ни е в период на растеж и търсенето рязко се увеличава. Самият местен бизнес няма нищо против тази конкуренция. Хората тук са наясно, че това е в полза на града и на целия туризъм в района", казва Петрос Кириакидис.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар