Автомобилите на преглед без бележка от общината, следят онлайн плащанията

Годишните технически прегледи на автомобилите вече ще могат да се извършват, без да е нушно да се представя бележка за платен данък от общината. Това съобщи в свое изявление в Парламента министърът на транспорта Ивайло Московски, информира „Стандарт“.

Автоматичната проверка за платен данък се извършва от 18 януари.

За да се повиши събираемостта на данъците, още през 2012 г, по идея на Столична община, започна да се разработва програмен продукт, който да обхване в единна база данни всяко едно регистриране на извършен ГТП в страната.

Като допълнение на продукта, по-късно бе създадена платформа, чрез която, при извършването на прегледа, да се проверява автоматично за данъчни задължения във връзка с автомобилите.

Всеки пункт за ГТП е свързан към единната система на ИА „Автомобилна Администрация“. По време на прегледа, чрез сканиране на големия талон на автомобила, системата проверява в съответната община дали е платен годишният данък.

При плащането му онлайн, общината го регистрира като „платен“. Ако се получи грешка и общината не качи в програмния продукт информацията, че данъкът е платен, собственикът ще трябва да отиде до там, за да му бъде дадена бележка със залепен на нея стикер, който доказва плащането. Снабдяването с такава бележка се налага и, когато автомобилът е освободен от данък или е с разсрочен такъв.

До този момент 15 общини все още нямат сключени договори с Националното сдружение на общините. Това ги лишава от възможността да проверяват за платени данъци онлайн. Други 35 общини не са дали разрешение за достъп до тяхната информационна система.

Снимка: darucar
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар