Акция ФАС OFF - ентусиасти почистват плажовете от угарки

Акция за почистване от остатъците на небрежните пушачи ще се проведе в събота на Южния плаж във Варна. Събитието ще премине под мотото „ФАС OFF - постави боклука на място“, пише Дарик. „Материалите, от които са изработени филтрите са бионеразградими и най-вероятно ще си останат в същия вид дълго след като вие сте нахранили червеите. Това също така означава, че има сравнително голяма вероятност детето ви да изрови и захапе фас, който дядо ви е плювнал преди 40 години на Втора буна - ето това се нарича "приемственост между поколенията", отбелязват организаторите - БиС - Благотворителност и Спорт.
Почистването ще започне в събота от 9.00 часа. Освен фасове, ще се събират сламки, чашки и всякакви други отпадъци. Те ще се поставят в предварително изработени за целта чашки, като срещу една пълна чашка с отпадък всеки ще получави талон за томбола. За пет събрани чашки ще се получават 5 талона. Над 40 фирми са осигурили над 250 награди, които ще бъдат раздадени на томбола след края на събитието. А за всяко присъствало дете ще бъде осигурен подарък. „Идеята ни е кампанията да стане ежегодна, всеобхватна, а целта на проекта е да съдейства за екологичното образование на подрастващите, за формиране екологично мислене, привличане на съмишленици за общото благо, формиране на отговорност и ангажираност за опазване и съхраняване на планетата“, се посочва още в поканата за акция „ФАС OFF“.
След нея на плажа ще бъдат поставени дизайнерски табели и кошчета, които да призовават хората да не изхвърлят боклука си безразразборно, а на предвидените за целта места. Акцията ще се проведе успоредно и в София, Плевен, Стара Загора, Търговище, Силистра, Аксаково, Добрич, Аспарухово и Приселци.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар