6 начина да постигнеш баланс в живота като предприемач

Няколко урока от професора по предприемачество Jeff Cornwall.

Истинска изповед: Невинаги съм гледал добре на мисловното отдалечаване от бизнеса ми. „Почивка“ не е дума, която влиза лесно в речниците на много от предприемачите.

Според проучване от American Express Small Business Monitor, около две трети от собствениците на малък бизнес намират за стресиращо да балансират между личния живот и бизнеса. И все истинската почивка е от съществено значение, не само за човешкото здраве, но и за самия бизнес.

Друга истинска изповед: Пиша тези редове, докато съм на семейна почивка на брега на морето. И това не е първия път, в който работя, докато трае почивката ми. Е, не само аз го правя. Жена ми и дъщеря ми също се измъкват, за да свършат нещо, свързано с работа.

Е, как се изгражда бизнес, който Ви позволява да поддържате баланс в живота си?

Научете се да се измъквате

В своята кариера като предприемач съм се борил за това да отделя бизнеса от личния си живот и да успея да се насладя на времето, през което съм далече от работа. Семейството ми има много спомени, свързани с това как безкрайните бизнес разговори прекъсват почивката ни и с моите обяснения как поредната криза не би могла да бъде преборена без моето присъствие.

Винаги се съм стремял да създам баланс в живота си, но разбира се, това никак не е лесно. През своя път научих няколко урока, които ми помогнаха да подобря умението ми да се измъквам от ролята ми на бизнесмен, за да мога да бъда просто „татко“ или вече „дядо“.

  • Бъди реалист. Най-после разбрах, че на практика е невъзможно да се освободиш напълно от грижите за стартиращ бизнес. Тъй като бизнесът бе семеен, в него участвахме и 4-мата членове на семейството. При това положение, постоянно имаше моменти, в които трябваше да се прави по нещо, за да поддържаме набраната скорост. Рос трябваше да разговаря с уеб разработчика, Маги трябваше да разпраща маркетингови имейли. Най-доброто, на което можеш да се надяваш, е да ти останат час-два за почивка, като същевременно се стараеш да отделиш време и на семейството си.

  • Остави и другите да работят. С разрастването на компанията, ще започнеш да наемаш персонал, да разпределяш задачите, които другите могат и трябва да свършат, ще започне процесът на обучение на служителите. Веднъж научени, остави ги да работят. Те ще правят грешки отначало, но това е полезно. Използвай шанса да ги научиш на още нещо, вместо да се наемаш да вършиш всичко сам. Научил съм, че моите служители обикновено се справят много по-добре в работата сами, отколкото съм готов да си призная.

  •  Започни да си вземаш дълги почивки. Това ще помогне и на теб, и на твоите служители да започнат да се подготвят за случаите, в които няма да си наблизо. В крайна сметка, започни да добавяш към почивките си ден-два, за да можеш по-нататък да си вземеш и цяла седмица. Дори и започвайки бизнес без служители, съм се трудил много, за да мога да си позволя понякога да се отдам на едноседмична почивка.

  •  Планирай нещата напред. Планирайки почивка, избери такова време, през което бизнесът няма да изисква чак такова внимание от своя страна. Ако те тревожат приходите, избери за почивка времето между заплата и крайните срокове за плащане на сметки. Ако през годината имаш по-спокойни периоди, използвай именно тях.

  • Създай правила за работа. Дай на твоите подизпълнители и служители възможност да те намират, но създай правила за осъществяването на контакт. Не бъди на разположение 24/7 за всеки малък проблем. Определи времето, в което да те търсят по специфични въпроси и уточни какво представлява спешният случай, при който да те търсят моментално. Не се ядосвай, ако те търсят. Вместо това използвай грешките на служителите, за да ги научиш на допълнителни неща.

  • Прави почивки, през които мисловно се отдалечаваш от бизнеса. Състоянието на покой не е само средство за презареждане на батериите за следващия работен рунд. Трябва да се научим да си почиваме, както физически, така и психически от бизнеса. Почивките подхранват душата ни. Те ни дават възможност да се съсредоточим върху неща, които, смея да твърдя, са дори по-важни от бизнеса ни.

При подготовката за почивка, на първо място се опитвам да размишлявам внимателно върху това защо правя всички онези откачени неща в кариерата ми като предприемач. Бизнесът за мен е вълнуващ, ободряващ, дори забавен. Въпреки това, работата е просто едно средство, а не крайна цел в живота ни. Поддържането на семейството ми винаги трябва да бъде моята основна цел на тази земя.

Източник: Forbes.com

Превод: Атанас Георгиев
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар