3 години затвор и 5000 лв глоба за проповядване на комунизъм?

Депутати от управляващото мнозинство искат да се криминализира проповядването на комунистическа идеология в България. Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ ще внесат утре в парламента промени в Наказателния кодекс, чрез които проповядването на социалистическите идеи се приравнява с фашистката и националсоциалистическа идеология.

Андреев, Димитров и Славов настояват наказанието за нарушаването на тази забрана да бъде затвор до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Пред Епицентър.бг Методи Андреев поясни, че законопроектът ще бъде представен утре в парламента.

Тримата депутати предлагат и парична санкция от 500 до 2 000 лв. за хората, които носят, рисуват или разпространяват на обществени места знамената, отличителните знаци или символи на комунизма, фашизма и националсоциализма.

В своите мотиви Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев посочват, че извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно. Затова те искат изрично да бъдат споменати националсоциализма и комунизма като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

В проекта им за промени в Наказателния кодекс е записано, че поругаването на знамето и химна на Европейския съюз (ЕС) да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер“, пише на страницата си във "Фейсбук" Петър Славов.

Методи Андреев: Ако НС отхвърли промените, ще докажем, че държавата ни е тежко болна

 - Г-н Андреев, защо решихте, че всички хора, проповядващи комунистически идеи, трябва да бъдат вкарвани в затвора до 3 г.?

 - Знаете ли кога за първи път проповядването на фашизма е било инкриминирано като престъпление? Това се случва през далечната 1947 г., когато е гласувана тогавашната Конституция на Народна република България. Тогава за пръв път в член 91 в Наказателния кодекс се появява този текст. През годините е променян, но общо взето смисълът се запазва.

По текста на член 108 от сегашния Наказателен кодекс са били осъдени стотици интелектуалци, и хора, които не са били съгласни с комунистическия режим. Те са били съдени като фашисти. Не е нормално в сегашната ситуация, когато България е член на Европейския съюз, толкова едностранчиво да се ограничават престъпните идеологии. В приетата резолюция от 2009 г. от Европейския съюз, която е ратифицирана и от България, много ясно се казва, че няма значение коя идеология е довела да масови убийства на невинни хора. Това означава, че Европа слага знак за равенство между комунизма, фашизма и националсоциализма.

Коментар на СПЪТНИК

Значи по времето на комунизма хвърляха в затвора хората, които са говорили против комунизма, а по време на демокрацията искат да хвърлят в затвора хората, които говорят против демокрацията.

Демократичните представи у българските депутати са толкова различни от комунистическите!

Това е еднакво с приказката "При капитализма човек експлоатира човека, а при комунизма е обратното".

Вижда се чии наследници са сегашните демократични български депутати. Кой ли им е подсказал какво да направят? Бащи, дядовци?
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар

Chu De
Тези дребно-буржоазни човечета, трябва да знаят, че с тези си действия те и антуража им които представляват, обявяват война не само на работническата класа в България но и на Международното работническо движение, както и на цялото прогресивно човечество в света С тези си действия тези слуги на световния империализъм показаха своя урудлив неофашистки лик.
Георги Бяндов
И как господата ще определят кое е комунизъм и кое - не? както им изнася на тях ли? Ай сиктир!
Надя Дончева
Това е толкова абсурдно... Може да го роди само болен мозък! Никой не ни е питал искаме ли да бъдем членове на Европейския съюз, който изобщо не е демократичен и съвсем не е носител на някакви положителни промени за нас. За политиците, които предлагат въпросния закон - няма какво да говоря. Единия смята, че много разбира от икономика и не зная дали е работил нещо в живота си, освен в СДС, другият съществува, благодарение на т.н."комисия по досиетата". Аз пък бих предложила да бъде забранено за каквито и да било политически позиции да се кандидатират лица, които нямат поне 20 години трудов стаж в частен бизнес, който лично те са създали.