12 800 лв за шампиона по таекуон-до Данчо, проблемите във федерацията - заради Слави Бинев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с младия състезател по таекуондо Йордан Колев, на която обсъдиха проблемите с финансирането на спортната му дейност, съобщи Труд.

Както СПЪТНИК писа преди няколко дни, 9-кратният републикански шампион продава мартеници след училище, за да събира пари за следващото състезание. То ще се проведе през април в Бон, Германия. Мартениците са ръчна изработка на майка му, която обича да вплита в тях мотиви от трибагреника.

Редица фирми, частни лица и медии, след като прочетоха публикацията, пожелаха да направят дарение в полза на 19-годишния шампион, който има големи шансове да се класира на олимпиада.

Спортното министерство съобщи официално, че за Йордан Колев е предвидено финансиране в размер на 12 800 лв за 2016 г.  Към тях допълнително се добавят средства за участия в състезанията от международния спортен календар, а също и за спортна екипировка.

Стана ясно, че проблеми в Българска федерация по таекуондо WTF бавят подписването на договора за финансиране, чиято обща стойност 235 000 лв.

Срещата между Данчо и Кралев е инициирана от състезателя, като целта е била да се изясни как той би могъл да получи подкрепа от държавата за спортната си дейност.

Кралев обясни какво се случва във федерацията и какви са мерките, които ще бъдат предприети от министерството. Стана ясно и, че спорът в момента във БФ  Таекуондо WTF е между двамата кандидати за председатели – Росен Михайлов и Слави Бинев.

Докато съдебният спор между двамата кандидати тече, легитимен председател с право да подписва договори е Андрей Георгиев, който обаче е отстранен от ръководството на федерацията.

„Още преди 1 месец дадох ултиматум на двете страни в спора да свикат ново Общо събрание за избор на председател”, заяви министър Кралев. „Не трябва заради неразбирателството между тях да страдат спортистите, защото Данчо не е единичен случай. В четвъртък съм насрочил срещи с всички страни в спора, на които ще изчистим механизмите, по които финансираните спортисти на федерацията да получат средствата си, за да не се спира тяхната подготовка. Ако въпреки тези срещи не се стигне до финално решение за управлението на БФ Таекуондо в срок до 2 седмици ще се възползвам от дадените ми правомощия и ще отнема лиценза на Българска федерация по таекуондо WTF, за да не страдат спортистите. Това ще стане след като клубовете им са получили средствата за подготовка, които сме определили“, категоричен бе той.

Източник: Труд
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар