КТБ: Охранител с 600 лв заплата взел кредит от над 10 млн лв

„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”. Това коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев в сутрешния блок на БНТ.

 Той обясни, че е бил приятно изненадан, че в доклада се предлагат конкретни стъпки и припоръки към банката, за да събере парите, които са откраднати. „Те са предложили и анализ колко би струвала една юридическа инициатива за водене на дела в България, Сърбия, Люксембург. Този доклад ще бъде много полезен за КТБ и държавните институции”, добави Румен Гечев.

Той е на мнение, че разкриването на схемата, по която са крадени пари на българските граждани, е важно не само за икономическата стабилност на държавата, но и за демокрацията.

„Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки – влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира той. Според него трябва да има обществен достъп до този доклад, въпреки че той е високо професионален.

„Ясно е кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят”, допълни депутатът от левицата.

Той даде за пример охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточни проф. Гечев. Като втори пример той посочи фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По думите му е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции.

„Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата. Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. „Има ли метла в тези отдели? Натъкнахме се на страховити неща. Двамата шефове на отдели напускат „случайно” две седмици преди фалита на банката”, подчерта народният представител.

Румен Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си.

„Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, продължи депутатът. Той предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове. Гечев припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител.

„Българската държава загуби от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат един милиард в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, заяви проф. Гечев. Той обърна внимание и на факта, че когато комисията се е събрала да отнеме лиценза на KPMG, двамата представители на българските държавни институции са гласували против. „Чии интереси се защитават и какво получиха срещу това? Това трябва да установи следствието, но съм сигурен, че те не са викани”, допълни проф. Гечев и поясни, че заради тази фирма ние плащаме 4 млрд. лв.

Източник: ГЛАСОВЕ
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар