София: Защо деца трошат чисто нова детска площадка или за бизнеса със скрап

Новоизградена детска площадка в столичния квартал "Красна поляна" беше разрушена от деца.

Възможно е те да са били подтикнати от възрастни, които са решили, че могат да предадат металните части от съоръжението на вторични суровини, допълва Нова телевизия, цитирана от Дарик. Мрежата, която обгражда площадката, е открадната. Липсват и цели железа. "Не можем да кажем дали децата от видеото са от нашия квартал. Проблемът е, че определени групи изпращат деца, защото така могат да се разминат безнаказано", заяви жена от квартала, като допълни, че нейните съседи се страхуват да говорят. Има задържани и възрастни, и деца за такива вандалски прояви. Имаме над 50-60 деца, с които работи детска педагогическа стая и комисията за противообществени прояви. Но зад тях стоят родители, които са много по-виновни и също трябва да носят отговорност, коментира кметът на района Иван Чакъров. Според него единственият начин да се адаптират циганските деца е чрез превъзпитание, образование и спорт.

Тези деца са циганчета, за съжаление тук се събират и много наркомани. Проблемът е, че възрастните изпращат деца, защото знаят, че са безнаказани, коментира жителка на квартала. Според нея има мафия, която изпраща деца да крадат за скрап. Подадени са сигнали до полицията, но нямало резултат.

Площадката е изградена през 2008 г. и са вложени над 30 хиляди лева в нея, разказа Чакъров. Те ще върнат откраднатото за старо желязо за 10-20 лв., а ние трябва да дадем 1000, за да възстановим. Не можем на всяка площадка да сложим камера или човек с пушка, допълни той.

Всички живеещи тук са роптали срещу крадящите деца, но циганите хвърлят камъни по прозорците ни и ги чупят, псуват ни, разказа жителка на съседния блок. Вече е непоносимо, привечер не може да играят нашите деца на площадката, разказа мъж от квартала. Според него циганите пускали музика, играели до късно. Тези виетнамски общежития са свърталище на престъпници, да махнат циганите оттук, поиска възрастна жена. Хората в квартала се страхуват.

Хората в общежитията са настанени още 90-те години, но трудно се адаптират да спазват закона, призна Чакъров, цитиран от 24 часа.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар