Взривната смес, използвана срещу кортежа на Гешев, е самоделна, изготвена от професионалист

Взривната смес, използвана срещу кортежа на Гешев, е самоделна и е изготвена от изключителен професионалист. Това заяви замесникът на главния прокурор Борислав Сарафов преди срещата на службите за сигурност в Министерския съвет. 

Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни той. "Бомбата се е взривила с момента, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с нея", твърди зам.-главният прокурор.

По време на огледа на местопроизшествието е участвал и израелски експерт по контратероризъм, каза още Сарафов. По думите му взривът е бил концентриран и насочен от банкета на пътя към пътното платно.

Частица от секундата е възпрепятствала това взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев, допълни директорът на Националното следствие. Осколките са били поставени там с цел да пробият бронировката на колата и да убият намиращите се вътре хора, категоричен е Борислав Сарафов. Всички експерти твърдят, че взривът е изключително добре направен с цел засада, допълни той.

„Бомбата е направена изключително професионално”, каза още зам.-главният прокурор, като допълни, че експертът от Израел е изразил възхищение към уменията на човека, който е изготвил устройството.  

Взривната вълна е минала покрай предния десен фар на автомобила и предния капак. „Обикновен гражданин нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са спасили живота на пътниците. Това категорично е опит за убийство”, каза още Сарафов и посочи: "тук е засегната държавността и една институция". 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар