Отврат! Внасят ударно замразено агнешко от Нова Зеландия за Великден

Замразено новозеландско агнешко се внася ударно у нас от месец насам. Целта е то да бъде пуснато на пазара по Великден, предупредиха месопроизводители.

Според Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, традиционно преди празника пазарът ни е залят от замразено вносно агнешко, което идва от военните резерви. Миналата година освен от Нова Зеландия, имаше внос на агнешко от Чили, припомня той.

Замразеното месо трябва да се продава по 9 лв./кг в магазините, но масово се размразява и се предлага за прясно, обясни Чилингиров. Причината е по-голямата печалба, защото прясното месо върви от 11 до 16 лв./кг, пише "Труд", цитиран от Дарик.

И тази година цените ще са същите, твърди председателят на овцевъдната асоциация. Килограм живо тегло се продава между 5 и 6 лева от фермите. Голяма част от вносното замразено месо се реализира в ресторантите, а друга част отива за колбаси, твърди Чилингиров.

Ако месото се внесе замразено и после се продава за прясно, търговецът подлежи на санкция, коментираха още от Българската агенция за по безопасност на храните (БАБХ).

Причината е, че срокът на годност вече не е валиден, защото той важи само при съхранение на месото при определена температура. Все пак търговците се пробват, защото се надяват да продадат бързо стоката си покрай празниците, допълниха от агенцията.

От там напомниха, че месото минава през няколко проверки в зависимост от това дали се внася директно от Нова Зеландия или през трета страна членка на ЕС. "Ще засилим проверките непосредствено преди Великден", обещаха от агенцията по храните.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар