Собственик на московско летище задържан заради атентат от 2011 г.

Собственикът на московското летище "Домодедово" Дмитрий Каменшчик бе задържан по обвинения, свързани с нарушения на мерките за сигурност на аерогарата по време на терористичната атака през януари 2011 г., когато загинаха 37 души, съобщи Ройтерс. Руският президент Владимир Путин е бил информиран за задържането на собственика на най-голямото руско гражданско летище, защото случаят е "от особена важност", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Днес московски районен съд се събра да разгледа мярката за неотклонение на арестувания. Следственият комитет се отказа да иска задържане под стража и предложи по-лека мярка - домашен арест. Според следователите 47-годишният милиардер е наредил на входовете на аерогарата да бъде поставена система за контрол, която не отговаря на изискванията, отбелязва Франс прес. Това позволило на атентатора Магомед Евлоев безпрепятствено да влезе в залата за пристигащи пътници и да взриви там бомба. Смята се, че Евлоев е член на престъпна група, свързана с лидера на ислямистките бунтовници в Чечения - Доку Умаров, който вече не е между живите. Тази група пое отговорност за атентата на летище "Домодедово". Според вестник "Комерсант" Каменшчик се явил вчера в Следствения комитет по призовка като свидетел, но си носел дрехи и тоалетни принадлежности, явно очаквайки да бъде арестуван.
 В декларация на управата на летището се посочва, че арестът на собственика е "неоснователен" и се казва, че той не се е отразил на работата на аерогарата.
Самият Каменшчик заяви пред журналисти ден преди ареста, че системата за сигурност на "Домодедово" е отговаряла и все още отговаря на стандартите. Той отрече да има конфликт с правителството, който да е довел до отправените му обвинения.
Няколко руски вестника писаха, че арестът на Каменшчик може да доведе до продажбата на летището на нови собственици. Държавата има блокиращи дялове в капитала на другите две летища на Москва.
Каменшчик е председател на Съвета на директорите на летище "Домодедово".
Според списание "Форбс" той е на 27-о място в класацията на най-богатите руски бизнесмени и състоянието му се оценява на 3,8 млрд. долара.
Източник Mediapool.bgАвтор: Юлия Кунева
Напиши коментар