Съдът пусна Антон Божков! Колко струва свободата му

Специализираният съд пусна сина на Васил Божков - Антон от ареста срещу парична гаранция в размер на колосалните 1 милион лева. Антон Божков е привлечен като обвиняем за пране на пари по поръчка на организирана престъпна група, ръководена от баща му, припомня Марица. Парите трябва да бъдат внесени в 10-дневен срок. Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, а именно - пране на пари в полза на престъпна група. Това, което станало ясно, е че Антон Божков и баща му Васил са съдружници в "Инфрахолдинг", чийто капитал е 58 млн. лв. и е формиран от вземания от различни дружества, свързани също с Васил Божков. Съдът посочи още, че по делото са разпитани и 3-ма свидетели, две от тях са служителки в паспортната служба на МВР, където Антон е подал документи за подновяване на международния паспорт, и работник, предоставил оперативни данни.
В случай на протест или жалба, Апелативният специализиран съд ще се занимава с мярката на Антон Божков на 12-ти март. Решението не е окончателно.
Спецсъдът поиска постоянното задържане на Антон Божков с мотив, че може да извърши друго престъпление или да се укрие. Антон Божков е с повдигнато обвинение за пране на пари. Защитата на Божков-младши твърди, че обвинението е негодно, то е само заради роднински връзки и цели задържането му. Според адвокатите, Антон Божков не е бил член на организирана престъпна група, предполагал е за какво става въпрос, но не е знаел.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар