Разбиха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно добиване на дървесина

Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица от ТП на Държавно горско стопанство-Велинград и държавен служител от РДГ-Пазарджик, е проведена на територията на двата града и Пазарджишка област, съобщиха от полицията, информира Дарик. Действията са осъществени от служители на ГДБОП под ръководството на Специализирана прокуратура и със съдействието на служители от Изпълнителната агенция по горите.
Разследването в ГДБОП е започнало през декември месец на 2018 г., което впоследствие е разширено и конкретизирано. След доклад на събраните данни в Специализирана прокуратура, е образувано досъдебно производство.
Според събраните данни, престъпната дейност на групата се е състояла в:  незаконно добиване и впоследствие маркиране от служителите и издаване на превозни билети за дървесината, с цел легализиране на произхода ѝ; незаконно добиване и впоследствие маркиране и издаване на превозни билети за дървесината за отсечена от „отдели“, които са на трудно достъпни места и незабавна теренна проверка на конкретния отдел е трудно осъществима; продажба на дървесина, „изписвана“ като дървесина, отпускана на местното население - възползвайки се от така предвидената в закона възможност за местното население да закупува дървесина на преференциални цени и при специални условия (съобразно чл. 111, ал.2, т. 2 от Закона за горите и чл. 71, ал.3 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнение на дейности в горските територии държавна и общинска собственост).
Лидерът - на 43 години, и ръководената от него организирана престъпна група, добивала, маркирала и извозвала с превозни билети дървесината, като в превозните билети се посочвали лица, които не са подавали молби в Общината, т.е. това са фиктивни получатели. Дървесината, законно маркирана и с издаден билет, се е транспортирала на адрес, където бивала заплащана на пазарни цени. Превозният билет често не се оставял на адресата, каквото е законовото изискване, защото в някои от случаите крайният адрес и крайният получател не са били еднакви с адреса и получателя, посочени в билета. Засечени били и случаи на транспортиране на по-голям обем дървесина от обема, посочен в превозния билет, на повторно използване на вече издадени превозни билети, които не се предавали на крайния получател, а се запазвали от участниците в групата като легитимиране на неправомерно добита дървесина; продажба на дървесина, на предоставяна за ползване на служители на ДГС на трети лица, но на пазарни цени.
Установено е, че въпреки регламентираните им служебни задължения в длъжностните характеристики - опазване и контрол на дейностите в горските територии, участниците в организираната престъпна група са осъществявали добив и извозване на дървесина в период на практическа забрана, въведена със Заповед от директора на РДГ Пазарджик с № РД05-136/20.08.2019 г., във връзка с възникнал случай на болестта „африканска чума по свинете“ (АЧС) в землището на Велинград. В хода на проведената операция за срок до 24 часа по ЗМВР са били задържани 15 лица. До момента са разпитани над 20, в качеството им на свидетели, като по реда на чл. 223 от НПК (разпит пред съдия) са разпитани 3-ма души. Проведени са редица действия по разследването - 12 претърсвания на помещения, 2 от които служебни, на автомобили 4 автомобила и 8 лични обиска. Иззети са 9 000 лева, мобилни телефони, билети и позволителни за дърводобив, фактури, стокови разписки, бланки за закупуване на дърва, превозни билети за дървесина имащи отношение по случая. Към момента, като обвиняеми са привлечени лидерът на групата и на трима от неговите съучастници - на 48, 37 и 32 години. На трима от тях е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лв., а на четвъртия - парична гаранция в размер на 10 000 лв. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава под ръководството на Специализираната прокуратура.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар