От ГДБОП разкриха компютърни измами за 1 млн. лв.

След акция на ГДБОП разкриха компютърни измами за 1 млн. лв., съобщиха от полицията. Специализираната полицейска операция е проведена на 26 октомври от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, предаде ДАРИК

В хода на действията по разследването, проведени под надзора на Специализираната прокуратура, са задържани двама души. От претърсени три адреса са иззети компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи.

Намерено е и неголямо количество канабис. Разпитани са множество свидетели, извършени са и разпознавания. Установено е, че участниците в престъпния сговор са използвали зловреден софутер, с който заразявали стотици компютри в страната.

Според първоначалните данни, те разпращали стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, както и промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписванията, банки, призовки от Пътна полиция и други. Към фишинг мейлите бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми.

Заразените компютри били свързани с ползван от задържаните сървър - деактивиран и иззет от разследващите. Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри - лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите. За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите.

Разследва се хипотезата, че за смяната на СИМ картите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател.

Според събраните до момента доказателства за малко повече от 2 години участниците в престъпния сговор са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лева Над 1 млн. лв. се очаква да достигнат доказаните вреди на десетките измамени физически лица.

Двамата задържани са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор, създаден с цел финансови облаги от компютърни измами.

На 29 октомври Специализираният наказателен съд определи за обвиняемите най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава, като всички физически или юридически лица, станали жертва по описаната схема, могат да подадат сигнал или предоставят допълнителна информация на ГДБОП.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар