Обвиняема за ПТП на АМ „Тракия“, отнела живот на шестима души, се изправя пред съда

Окръжна прокуратура – София е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ц.Т. за предизвикано от нея пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на шестима души и причиняване на телесни повреди с различна тежест на пътници в автобус – престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „г“, пр. 2, вр. чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 2, вр. ал. 1, б. „б“ и б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

         Обвиняемата Т. е правоспособен водач от 2009 г. и притежава свидетелство за управление на МПС. В това си качество имала едно наложено наказание за извършено нарушение.

         Около 11:15 ч. на 13.04.2018 г. Ц.Т. управлявала лек автомобил „Рено“, с посока на движение от гр. Пловдив към гр. София, по автомагистрала „Тракия“. Заедно с нея в колата пътувал Л.К.

         В района на 28-ми км управляваното от обвиняемата МПС застигнало движещ се пред нея автобус „Мерцедес“, собственост на „Юнион Ивкони“ ЕООД, изпълнявал редовна линия от гр. Бургас за гр. София. Жената предприела маневра „изпреварване“, като ускорила скоростта.

         В момента, когато се изравнила с автобуса, Т. забелязала, че колата й се отклонила твърде много вляво и застрашително се доближила до металната мантинела, разделяща двупосочното движение по магистралата. При това, обвиняемата рязко завила вдясно към автобуса и веднага отново завила волана вляво, за да предотврати удар с него.

         Изплашена, Ц.Т. направила трета маневра обратно вдясно, при което автомобилът й започнал да се клати и ударил с предната дясна част пътническия автобус. Последвало приплъзване на „Рено“ и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „Мерцедес“.

По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно. „Мерцедес“ преминал косо през „аварийната“ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка. Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него и се установил на място наоколо. При накланянето на автобуса, дясната странична част опряла в земната повърхност. В това положение, триейки се в земята, продължило движението му напред около 20-30 метра.

След като двете МПС преустановили движението си, Ц.Т. излязла от автомобила си и незабавно се обадила на телефон за спешни случаи 112. Жената се насочила към пострадалите, за да им помага с каквото може, предоставяйки телефон и вода.

Вследствие на предизвиканото от обвиняемата ПТП настъпила смъртта на шестима пътници, които след като счупили страничните стъкла с телата си, били притиснати между автобуса и земната повърхност. При изпадането от седалките, вследствие обръщането на автобуса надясно, били причинени средни телесни повреди на седемнадесет души. Останалите пътници получили леки наранявания.

Според заключението на назначената по делото автотехническа експертиза непосредствено преди ПТП двете МПС са били изправни. Автобусът се движел със скорост 120 км/ч., а лекият автомобил със 100 км/ч. Причините за настъпване на тежкия пътен инцидент са субективните действия на обвиняемата Ц.Т., която по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично място между двете превозни средства. За нея ударът е бил предотвратим, ако бе осигурила минимална странична дистанция от минимум 1,16 метра, докато за водача на автобуса той е бил неминуем.

Предстои делото да продължи в съда.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар