Обвиниха четирима души за взрива в Горни Лом

Четирима души са обвинени за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров., цитиран от Дарик.

При инцидента на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред тях беше и синът на собственика на фабриката Валери Митков - Емил. Трима работници също пострадаха.

Освен собственикът на фирма "Видекс" проф. Валери Митков пред съда ще отговарят още Палма Иванова - експерт по безопасността на труда в завода, Ивелина Бахчеванова - служител на Министерство на икономиката и Божидар Василев - бившият шеф на КОС в МВР.

До месец делото влиза в съда, посочи Цацаров.

19-те следователи са разпитали 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи. Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Няма индикации, че взривът е умишлен. Изключена е версията да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета, посочи директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Четири взривни вещества са оставили следи след експлозията - основно тротил, а причината за инцидента е случайно възникнало възпламеняване в резултат на нарушаване на технологични правила. Така се стигнало и до следващи възпламенявания.

Експертиза е показала, че взривът е станал там, където са били леснозапалимите вещества. Нарушени са били редица разпоредби, в това число още от проектирането на сградата.

Сред загиналите са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев и изпълнителният директор на "Видекс" Емил Митков, каза Диков и уточни, че те са сред виновните.

Използвани са самоделни дървени чукове за утилизация. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек.

Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар