Хванаха програмист, докато опитва да манипулира електромер

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство срещу виновно лице за незаконно манипулиране на електромери.

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство срещу виновно лице, извършвало по уникален начин неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия с цел избягване на реалното й отчитане – престъпление по член 234в, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 22 март 2016 г около 14,30 часа  на ул. 24 в района на „Евксиноград“ са задържани 36-годишният Й.Т. и 45-годишният Т.С. в момент, в който отварят капака на електрическо табло, собственост на „Енерго про“.  На място са установени самоделни устройства за софтуерна манипулация и безжична връзка между лаптопа и електромера. Освен устройствата за манипулиране на потреблението на електрическа енергия в мъжете са открити множество ключове за таблата на „Енерго про“, както и дистанционни, с които се изключват измервателните уреди,  за да не отчитат потреблението на ток.

При последвалите процесуално- следствени действия двамата предали доброволно технически устройства, матрици за изготвяне на пломби, уред за поставянето им, преносим компютър, дистанционни, ключове за електрически табла и други средства, използвани за осъществяваната от тях дейност.

Претърсени са били два адреса и един автомобил на двамата мъже, единият от които е бивш служител на „Енерго про“. Намерени са схеми за дистанционните устройства. Работата по досъдебното  производство продължава.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар