300 кв.м. дюни са безвъзвратно унищожени, утре - повторна проверка

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас е извършила незабавна проверка след сигнала за разорани пясъчни дюни на къмпинг „Смокиня“, предаде Дарик. Със земята са изравнени 300 кв. м площ от пясъчните образования. Някои от пясъчните дюни са издълбани, а около тях пясъкът е заравняван с помощта на верижна техника.
Извършителят на деянието е установен и ще му бъде наложена санкция, увериха от екоинспецията. Теренът е част от морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост и защитена територия. Цялата ивица пък е отдадена на концисша от Министерство на туризма. Още утре, в първия работен ден, РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот. Да присъства на инспекцията ще бъде поканен концесионера или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.Санкцията е от 1000 до 10 000 лева по Закон, от екоинспекцията обявиха, че ще бъдат безкомпромисни.
Днес пък, според очевидци, на мястото е пристигнала и полиция. МВР се самосезирало след публикации в медиите.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар