Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Корнелия Нинова инициира експертен съвет на управляващата коалиция, който да работи за Закон за колекторските фирми. Тяхната дейност трябва да се регламентира.

На работна среща на 6 януари целта ще бъде да се обсъди и изготви проект на Закон за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителките договори (т.нар. колекторски фирми).

Основни акценти към проекта на закона ще бъдат: ясни правила, ред, защита правата на гражданите и отделяне на извършващите коректно своята дейност колекторски фирми от такива, които действат на ръба на закона.

Министърът на икономиката и индустрията се позовава на чл.4, ал.1 от Сътрудничеството между Коалиционните партньори, където е заложено те да образуват до 18 експертни съвети с консултативен характер, като тяхната структура следва темите и политиките от дневния ред на съответната работна среща. Работните срещи се провеждат най-малкото веднъж месечно, като могат да бъдат по график или по искане на коалиционен партньор в удобно за всички време и място на територията на гр. София.

Припомняме, че в предишните сесии на Народното събрание темата за колекторите бе предимно на Мая Манолова и "Изправи се.БГ", какъвто и законопроект тя внесе.

Омбудсманът Дияна Ковачева не веднъж е настоявала колекторите да изпълняват в границите си, отредени им от закона, своите функции, включително и да спазват ограниченията за абсолютната давност.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар