Какво следва, след като падна правителството на Петков

Каква е конституционната процедура за съставяне на ново управление в рамките на този парламент. Президентът Румен Радев трябва да проведе консултации и да връчи три последователни мандата в опит да се направи ново правителство в рамките на този парламент. Сметките показват, че тази процедура може да отнеме около месец - тоест, до втората половина на юли. Ако и тези опити се провалят - служебен кабинет и нови избори през септември или октомври са неизбежни.  

Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - "Продължаваме Промяната". Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат - в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

Конституцията не посочва срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да бъде в "разумен срок", който обичайно е в рамките на 10 дни. Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са неуспешни, по Конституция президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне НС и със същия указ да назначи дата за следващи парламентарни избори. А изборите трябва да се проведат в срок от 2 месеца.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар