Трима лекари задържани заради схема с фалшиви ТЕЛК решения

ГДБОП е разбила мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София, съобщи БНР. Задържани са трима лекари, председатели на комисии. Акцията е проведена в три столични болници.

Общо седем души са арестувани при операцията на ГДБОП. Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари. Другите четирима са посредници. Те са водели при лекарите лица, които да бъдат освидетелствани като инвалиди.

По непотвърдена информация една от болниците, в които е проведена операцията, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата.

Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата, но най-малката сума е била 1000 лева.

Операцията на ГДБОП е започнала вчера (16 септември) и е продължила и през изминалата нощ. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери.

По случая има образувано и досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК комисии.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар