Четирима загинаха при пожар в старчески дом край Варна

Горял е дом за възрастни хора край Варна.

В 2:59 часа тази нощ е получен сигнал за пожар в дом за възрастни хора, намиращ се в местността "Сотира", край Варна, съобщиха от ОДМВР-Варна.

Огънят, който се е избухнал в една от стаите на приземния етаж на сградата, е отнел живота на четирима човека - двама мъже на 73 години, един на 70 и жена на 88-годишна възраст. В болница, с опасност за живота е настанена друга жена от дома, на 83 години.

На подадения сигнал са се отзовали 5 екипа на РДПБЗН-Варна и служители на ОДМВР, които са евакуирали 20 човека - предимно трудно подвижни, като общо в дома се предполага, че живеят 90 души.

Във всяка от стаите на дома е снабдена с камера, като разследващите проверяват записите, за да се установи причината довела до този пожара. По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на Окръжна прокуратура-Варна.

Припомняме, че на 22 ноември миналата година девет души загинаха в пожар в дом за стари хора във варненското село Рояк. Пожарът тръгна от покривната конструкция.

През лятото на 2021 г. имаше друг подобен инцидент - в дома "Свети Никола" в квартал "Чайка" отново във Варна.

Само преди два дни от прокуратурата излязоха с обстойно заключение след проверка именно на старческите домове и социалните услуги във Варненско. Поводът за проверката бяха сигнали на роднини, включително със съмнения при смъртни случаи на възрастни хора. 
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар